"Palanka leži na vodi, sa 2 nova bunara konačno bez restrikcija"

Opština Smederevska Palanka dobiće dva nova bunara za vodu, čime će konačno biti rešen višedecenijski problem tamošnjih stanovnika.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

10:34

Foto: Prdsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vuèen

Predsednik opštine Nikola Vučen izjavio je za B92 da su jutros počeli radovi na izgradnji dva nova bunara na izvorištu Rudine, koji će Palanci doneti od 15 do 20 pa možda i nešto više novih litara vode u sekundi.

To će značiti da će, uz vodu koju Palanka već dobija sa svog izvorišta Rudine i sa izvorišta Trnovče koje se nalazi u opštini Velika Plana, kapacitet za najviše dva meseca biti povećan na 100 litara.

„Sa tim količinama Palanka je mirna i više nikada nećemo imati nestašice“, naveo je predsednik opštine čiji stanovnici su se godinama suočavali sa redovnim restrikcijama vode tokom noći a bilo je perioda kada vode nije bilo ni nekoliko sati tokom dana.

„Palanka leži na vodi i analize pokazuju da imamo jednu od najzdravijih pijaćih voda u Srbiji i zaista je važno da to pitanje konačno rešimo“, kaže on.

Investicija u izgradnju dva nova bunara je oko 10 miliona dinara.
Foto: Prdsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vuèen
Velike probleme, kako ističe Vučen, Palanka i dalje ima sa vodovodnom mrežom i azbestnim cevima koje nisu zamenjene pola veka, a gubici na mreži dostižu i 65 odsto.

„Kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže je u planu Vlade Srbije i mi već sada radimo plan za zamenu prva dva kilometra cevi a uz to menjamo ih i u hodu kada god radimo neku novu ulicu. Ta zamena ide sporije, moramo bii svesni da decenijama nije ulagano, ali se trudimo da bude sve bolje“, kazao je Vučen.

Veoma je važno, kako je istakao, kakva je situacija i u preduzeću Vodovod, koje je i dalje u blokadi, ali radnici sada primaju plate redovno.

Obnavljaju se i sredstva za rad, pa je kupljena i mašina za zavarivanje cevi. "Tu mašinu ima Kragujevac pa mi, a radnici su odlični, obučili su se za korišćenje za samo dva dana“, rekao je Vučen i istakao da opštini u svemu mnogo pomaže Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: