Minimalac i bez dogovora skače na 155 RSD, sindikati bi 10%

Beograd -- Nova minimalna cena rada u Srbiji za 2019. godinu biće 155 dinara, što je povećanje od 8,6 odsto.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je iznos o kome su se dogovorili Vlada Srbije i Unija poslodavaca Srbije, ali ne i dve reprezentativne sindikalne organizacije, koje su ostale pri zahtevu da povećanje bude 10 odsto.

Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, i bez saglasnosti sindikata, nova minimalna cena rada u Srbiji od sledeće godine biće veća za 12 dinara po radnom času.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da sa povećanjem od 8,6 odsto minimalna cena rada raste sa 24.882 dinara na 27.022 dinara.

“Time prelazimo psihološku granicu od 27.000 dinara. Podsećam da su polazne tačke poslodavaca od 4-5 odsto, sindikata 15 pa 10 odsto. Ali ovo je realno povećanje i čak malo više od realnih ekonomskih pokazatelja, napravili smo kompromisno rešenje sa ciljem da nastavimo ovaj dinamičan rast naše ekonomije i da smanjujemo nezaposlenost”, rekao je Mali.

Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kazao je da će se organi tog sindikata o ovom ponuđenom iznosu povećanja izjasniti, ali da ostaje prethodna odluka tog tela da se ne prihvata povećanje manje od 10 odsto.

Na pitanje da li to znači da oni prihvataju ili ne prihvataju 8,6 odsto, Orbović je kazao da je sve rekao.

Mali je kazao da su se socijalni partneri saglasili da u narednih par godina cilj bude da minimalna zarada dostigne iznos minimalne potrošačke korpe, što je oko 36.000 dinara, kao i da se i dalje radi na paketu mera koji će poboljšati uslove poslovanja, što će dovesti do veće zaposlenosti i boljih zarada.

Vesti

strana 1 od 248 idi na stranu