Minimalac i bez dogovora skače na 155 RSD, sindikati bi 10%

Nova minimalna cena rada u Srbiji za 2019. godinu biće 155 dinara, što je povećanje od 8,6 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2018.

12:02

Minimalac i bez dogovora skače na 155 RSD, sindikati bi 10%
Foto: Thinkstock

To je iznos o kome su se dogovorili Vlada Srbije i Unija poslodavaca Srbije, ali ne i dve reprezentativne sindikalne organizacije, koje su ostale pri zahtevu da povećanje bude 10 odsto.

Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, i bez saglasnosti sindikata, nova minimalna cena rada u Srbiji od sledeće godine biće veća za 12 dinara po radnom času.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da sa povećanjem od 8,6 odsto minimalna cena rada raste sa 24.882 dinara na 27.022 dinara.

“Time prelazimo psihološku granicu od 27.000 dinara. Podsećam da su polazne tačke poslodavaca od 4-5 odsto, sindikata 15 pa 10 odsto. Ali ovo je realno povećanje i čak malo više od realnih ekonomskih pokazatelja, napravili smo kompromisno rešenje sa ciljem da nastavimo ovaj dinamičan rast naše ekonomije i da smanjujemo nezaposlenost”, rekao je Mali.

Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kazao je da će se organi tog sindikata o ovom ponuđenom iznosu povećanja izjasniti, ali da ostaje prethodna odluka tog tela da se ne prihvata povećanje manje od 10 odsto.

Na pitanje da li to znači da oni prihvataju ili ne prihvataju 8,6 odsto, Orbović je kazao da je sve rekao.

Mali je kazao da su se socijalni partneri saglasili da u narednih par godina cilj bude da minimalna zarada dostigne iznos minimalne potrošačke korpe, što je oko 36.000 dinara, kao i da se i dalje radi na paketu mera koji će poboljšati uslove poslovanja, što će dovesti do veće zaposlenosti i boljih zarada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: