Trudnice besne, Ministarstvo tvrdi: Biće 100.000 RSD

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom donele su velike izmene kada je reč o isplati nadoknada za porodiljsko odsustvo, ali i nezadovoljstvo.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

13:42

Trudnice besne, Ministarstvo tvrdi: Biće 100.000 RSD
Foto: Thinkstock

Kako su iz Ministarstva rada objasnili za B92.net, Zakonom su predviđene novine u načinu utvrđivanja naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva.

Važno je istaći da pravo na platu za vreme porodiljskog odsustva mogu ostvarivati lica koja su u radnom odnosu kod poslodavca.

"Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva", objašnjavaju iz Ministarstva rada.

Pojavile su se brojne kritike da upravo nove izmene zakona donose i manje plate za porodilje, jer veliki broj trudnica nema vezanih 18 radnih meseci, pa će zbog toga primati i ispod 10.000 dinara.

Iz Ministarstva poručuju da pun mesečni iznos naknade ne može biti manji od minimalne zarade ukoliko porodilja ima najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade.

Dakle, minimalna zarada je zagarantovana svim trudnicama koje su radile 6 meseci.

Međutim, roditeljski portal "Bebac" upozorava da upravo ovaj Zakon donosi veću štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu i to u najkritičnijem i finansijski najzahtevnijem periodu.

Kako navode, najveće smanjenje očekuje upravo one mame koje su radile manje od 6 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja jer neće dobiti ni minimalni iznos zarade.

"Zbir plata (osnovica na koje su plaćeni porezi i oprinosi) u prethodnih 18 meseci podeljeno sa 18. Ako ste radili 6 meseci i vaša plata je bila 25. 000 dinara, u prva tri meseca ćete dobiti oko 25 000 dinara (republički minimalac), a narednih meseci do povratka na posao plata će vam (u ovom primeru) biti 8.333 dinara", ističe "Bebac" i apeluje na nadežne organe, ukazujući na hitan problem u koji su doveli trudnice i mlade mame.

"Brojne nepravilnosti i nelogičnosti novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ugrozile su veliki broj trudnica i mama u Srbiji. Ogromnom broju mama smanjili ste plate na porodiljskom bolovanju! Prekršili ste Zakon o radu i Konvenciju o zaštiti materinstva", poručili su iz "Bepca"

Iz Ministarstva rada poručuju da svaka žena naknadu će dobiti srazmerno vremenu provedenom na radu u posmatranom periodu.

"Kao osnov za utvrđivanje naknade zarade uzimaju se plaćene osnovice za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koje su evidentirane u CROSO, na dan podnošenja zahteva, u 18 meseci pre porodiljskog odsustva, odnosno trudničkog bolovanja, što znači u periodu kada je žena radila i njen poslodavac joj za vreme provedeno na radu isplaćivao zaradu", objašnjavaju za B92.

Kako kažu, ova mera doneta je zbog usklađivanja rada i roditeljstva i namenjena je kao podrška ženi koja stvarno radi, a ne ženi koja se fiktivno zapošljavanja u cilju ostvarivanja prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Tako sve žene koje rade ispod šest meseci ne mogu primiti manje od minimalne zagarantovane zarade, a sve preko minimalne zarade utvrđuje se na osnovu vremena koje je žena radila uz obavezno socijalno osiguranje.

Iz Ministarstva ističu da je ovim zakonom čak proširen krug korisnika prava.

"Uvedeno je novo pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege i posebne nege deteta kojim su obuhvaćene žene koje samostalno obavljaju delatnost, žene angažovane po osnovu različitih vrsta ugovora, žene vlasnice poljoprivrednog gazdinstva i žene koje su poljoprivredni osiguranici", kažu.

Povećan iznos roditeljskog dodatka

Foto: Thinkstock
Iz Ministarstva rada posebno ističu da je novi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom doneo povećan jednokratni iznos roditeljskog dodatka od 100.000 dinara, koji treba da olakša uvećane troškove koje porodica ima po rođenju deteta.

"Roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete ima populacioni karakter kao podrška porodici da ima više dece i to kroz stalne mesečne prihode od 10.000 dinara dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 i 18.000 dinara za treće i svako naredno dete u deset godina", objašnjavaju iz Ministarstva rada i dodaju:

"Uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu ratu roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete, isplaćuje se paušal za nabavku opreme za dete od 5.000 dinara. Koliko će ovi iznosi biti stimulativni zavisi od porodice do porodice."

Da bi se trudnicama brže isplatio novac i da ne bi čekale, novi zakon "izbacuje" poslodavce kao posrednike, koji su često državu optuživali za isplatu nadoknada.

Međutim, neki poslodavci su već upozorili svoje zaposlene na porodiljskom odsustvu da će isplate kasniti jer nisu dobili jasno objašnjenje iz Ministarstva rada na koji način će im se sada isplaćivati nadoknada.

Kako navode iz Ministarstva, upravo u cilju da porodilja što manje čeka na isplatu naknade zarade potrebno je da odmah, po otpočinjanju porodiljskog odsustva podnese zahtev za naknadu zarade, odnosno plate.

Međutim, naša sagovornica Tijana se porodila 27. juna i od tada do danas nije primila niti jedan dinar. Ni svoje plate, ni roditeljskog dodatka ni jednokratne pomoći od grada Beograda.

Više od dva meseca samo sa muževljevim prihodima u četvoročlanoj porodici bori se da plati sve račune i kupi sve što je potrebno.

I pored toga što je država od 1. jula povećala izdvajanja za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta u cilju poboljšanja pronatalitetne politike, Tijana od toga za sada nema nikakve koristi jer još nije dobila prvu isplatu roditeljske naknade koja u slučaju rođenja drugog deteta iznosi 240.000 dinara odnosno 10.000 dinara mesečno.

Platu takođe još čeka. Mada joj je rešenje od Grada Beograda da joj se odobrava porodiljska naknada za negu deteta stiglo pre nekoliko dana, obaveštenje o tome kada može napokon dobiti svoj novac, nije.

A i kada joj stigne, mesečna zarada biće joj umanjena za 60 odsto i plata tokom porodiljskog bolovanja manja za 20.000 dinara svakog meseca.

Razlog?

“Kod svog poslodavca bila sam najpre prijavljena na ugovor o privremenim i povremenim poslovima da bih potom potpisala i ugovor o radu na neodređeno vreme. Međutim, da bih imala punu platu na porodiljskom moralo bi da prođe šest meseci plus jedan dan u tom novom random status. Meni je nedostajalo 10 dana i zato ću na porodiljskom primati 60 odsto zarade”, kaže Tijana.

Saglasna je, kaže da se zakon mora poštovati i da postoje određene procedure koje se moraju poštovati ali nikako joj nije jasno kako je država može ostaviti više od dva meseca bez ijednog jedinog dinara iako je stalno zaposlena.

“To svakako nije nešto što ide u prilog borbi države da se poveća broj dece i da se podstaknu roditelji da imaju brojnije potomstvo. Ovo svakako ne doprinosi”, kaže ona.

A na pitanje kako objašnjavaju ovaj slučaj, iz Ministarstva rada za B92 kažu:

"Na ovu ženu se primenjuje Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je važio do 30. juna 2018. godine. Ovoj ženi poslodavac vrši isplatu naknade zarade, a po pružanju dokaza da je isplatu izvršio refundiraju mu se isplaćena sredstva. Nema podataka o datumu podnošenja zahteva, a inače se o zahtevima rešava u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku bilo da je reč o pravima na republičkom nvou odnosno o dadatnim pravima grada."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: