Mušterije im alergične kad vide "made in China", pa se preselili u Niš

Šef Cumtobel grupacije Alfred Felder označio je ovu godinu kao "prelaznu" za kompaniju.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

On je ukazao da se nalazi usred procesa restrukturiranja i najavio otvaranje novog pogona u Nišu 28. septembra.

On je na konferenciji za štampu povodom prezentacije rezultata od maja do jula preneo da je deo proizvodnje iz Kine vraćen u Evropu, u Niš. Kao razlog za taj potez Felder je naveo da su troškovi proizvodnje u kineskoj fabrici u Šenženu u međuvremenu postali viši nego u Evropi, a osim toga, proizvodnja u Kini povezana je s dvomesečnim transportom ka Evropi

Uz to, kako je naveo, pojedine mušterije "alergične" su kada na proizvodu stoji "Made in China".

Felder je najavio da će proizvodni pogon u Nišu biti otvoren zvanično 28. septembra i da trenutno tamo već radi oko 300 ljudi, a da će ih biti do hiljadu.

U Nišu se proizvode sijalice i komponente, a ta je investicija vredna 30 miliona evra.

Felder je poručio da proizvodnja u Kini ostaje, ali da će postrojenje biti premešteno iz Šenžena i istovremeno smanjeno. Takođe, dodao je, drugi pogon u Kini biće smanjen, dok istovremeno najavljuje otvaranje novog centra za softver u Portu (u Portugalu), za koji se kompanija opredelila posle dugih provera.

U Dornbirnu, gde se nalazi sedište koncerna, ostaće razvoj "hardvera", dok je izrada softvera "stavljena na led", jer se u tom gradu ne može naći dovoljno stručne radne snage, naveo je Felder. Srednjoročni cilj za poslovnu godinu 2020/21 je utrostručenje, kazao je i dodao da je porodica Cumtobel i dalje zainteresovana za dalji razvoj preduzeća, čime je odbacio različite spekulacije.

Restrukturiranje, prema njegovim rečima, ima jasan cilj da se fokus segmenta svetala usmeri na Evropu, a za segmetne komponente on kao mogućnost za dalji rast vidi globalno tržšte.

Srbija

strana 1 od 248 idi na stranu