"Najveće gradilište u Srbiji, vozilo se 40 km/h"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji tunela i vijadukta Čortanovci, na deonici Stara Pazova – Novi Sad.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 04.09.2018.

14:33

Foto: Thinkstock

Ona je poručila da je ulaganje u razvoj železnice sinonim za razvoj i napredak Srbije."Kad god se ulagalo u železnicu i Srbija se razvijala i tako je bilo u prethodnih više od sto godina", rekla je Mihajlovićeva, a saopštilo je to ministarstvo.

Dodala je da se Srbija ubrzano razvijala krajem 19. veka, kao i sedamdesetih godina prošlog veka, kad se gradila barska pruga, ali i stagnirala u prethodnih 20-30 godina jer se 2013. i 2014. godine prugama vozilo deset, 30 ili 40 kilometara na čas zbog toga što se decenijama nije ulagalo.

"Srbija danas gradi i brzu prugu Beograd-Budimpešta i kreće u modernizaciju pruge Beograd-Niš i Niš-Dimitrovgrad", rekla je Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je, kako se navodi, ocenila da je gradilište kod Čortanovaca uređeno i da postoji dobra i efikasna saradnja srpskih i ruskih kompanija.

"Sve se radi u skladu s ugovorom, kao što je bio slučaj i na drugim projektima na kojima je radila ruska kompanija RŽD internešenel", rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je ugovoren celokupan iznos ruskog kredita, a da je do sada povučena oko polovina sredstava.

Ona je dodala da je vrednost infrastrukturnih projekata tekućih i planiranih na teritoriji Vojvodine najmanje dve milijarde evra i da je sledeći sastanak zajedničke radne grupe Vlade Vojvodine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zakazan za ponedeljak.

Potpredsednica Vlade rekla je da "smatra da je za predstojeći novi investicioni ciklus u infrastrukturi Srbiji potrebna nacionalna građevinska kompanija sposobna da bude nosilac velikih projekata".

"Veliki je broj projekata ispred nas, od Fruškogorskog koridora, auto-puta Niš-Merdare-Priština, nastavka izgradnje auto-puta ka Crnoj Gori od Preljine do Požege. Bila bi velika šteta da ne osnažimo našu građevinsku industriju da bude nosilac svih tih velikih projekata, a za to je potrebno da se kompanije udružuju", rekla je Mihajlovićeva. Formiranje velike nacionalne građevinske kompanije, prema njenim rečima, nije lak zadatak pa se "analiziraju različita rešenja u cilju pronalaženja najboljeg modela".

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je ponosan na to što Vojvodina ima tako veliko gradilište u Sremu i da se već sada vidi da će se za tri-četiri godine najmanje prepoloviti vreme putovanja.

"To će mnogo značiti i za razvoj Vojvodine i svih opština koje se nalaze na trasi pruge", rekao je Mirović.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da izgradnja pruge pokazuje želju Vlade Srbije za napredak i da postoji dobra saradnja na realizaciji projekata između dve države.

Generalni direktor "RŽD internešenela" Sergej Pavlov rekao je da je modernizacija i rekonstrukcija pruge Stara Pazova – Novi Sad važan projekat za ovu kompaniju i zahvalio na velikoj podršci i razumevanju srpske strane za sve probleme s kojima se kompanija susrela u toku radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: