Skup o mogućoj saradnji srpskog biznisa i ruskog Rosatoma

Ruska državna korporacija "Rosatom", globalni lider u primeni nukelarne energije u mirne svrhe, predstavila u Srbiji plan nastupa na tržištu Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 03.09.2018.

13:54

Skup o mogućoj saradnji srpskog biznisa i ruskog Rosatoma
Foto: Rosatom

Plan je predstavljen srpskim kompanijama, naučno-istraživačkoj organizaciji i državnim institucijama.

Seminar o tehnologijama koje primenjuje "Rosatoma" u Privrednoj komori Srbije održan je kao rezultat sporazuma u razvoju inovacija i novih tehnologija na području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, koji su u maju ove godine, u Sočiju, potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor Državne korporacije Aleksej Lihačov.

Ministar Popović rekao je na otvaranju skupa da je taj sporazum odlična osnova i garant buduće saradnje srpskih institucija, ali i biznisa, sa partnerima iz Rosatoma.

"Uveren sam da će ta saradnja doneti direktne nove investicije i radna mesta u Srbiji", rekao je Popović na skupu koji je bio prilika da se domaći privredici i predstavnici naučno-istrazivačke zajednice upoznaju sa mogućnostima saradnje sa tom ruskom državnom korporacijom.
Foto: Rosatom
Potpredsednik PKS Zoran Vujović kaže da se seminar odvija u dve sekcije, od kojih je prva posvećena primenama nenukelarnih tehnologija i to u energetici i razvoju infrastrukture, a druga neenergetskim primenama nukelarnih tehnologija.

"Seminar se održava u periodu u kome Vlada Srbije ulaže posebne napore da intenzivira svestrani razvoj i ubrza ekonomski rast u zemlji, što daje vidljive rezultate. U tome će tehnolosksi razvoj i mejdunarodna sraanđ imati presudnu ulogu", rekao je Vujović.

Zato, kaže, današnji sastanak ima poseban značaj, pogotovo što se na njemu predstavlja velika tehnolška korporacija iz zemlje sa kojom je Srbija uvek imala i danas ima izrazito prijateljske odnose.

Uveren je da će predstavici srpskih preduzeća i instituta zainteresovanih za uspostavljanje saradnje sa "Rosatomom" uspostaviti veze koje će u skoroj budućnosti početi da daju konkretne rezultate u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.
Foto: Rosatom
Naglasio je da PKS snažno podražava tu saradnju i da će učiniti sve da doprinese da se se ona uspešno razvija i daje rezultate.

Šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov rekao je da saradnja Srbije i Rusija ima strateški karakter, a da bilateralni odnosni nastavljaju da se razvijaju.

Posebnu ulogu u odnosima dve zemlje, kaže Hripunov, ima ekonomska saradnja, kao i razvoj saradnje u perpsektivnoj oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

Zahvalio je ministru Popoviću zbog, kako kaže, podizanja saradnje u tim oblastima na kvalitativno novi nivo, a govorio je o veoma širokom spektru poslovanja "Rosatoma" u oblasti energetske bezbednosti, nukelarne medicine, zaštite životne sredine, kao i u oblasti čistih energija koje su, naglasio je, budućnost.

Direktor Odeljenja za međunarodne poslove Državne korporacije "Rosatom" Boris Arsejev istakao je da je ta kompanija spremna da ponudi široki spektar rešenja, proverenih dugogodišnjom eksploatacijom objekata nuklearne industrije, te da je bitno znati da je Rosatom više od nuklearne energetike.

"Radi se o rešenjima u oblasti nuklearne medicine i nuklearnih tehnologija koja mogu da ostvare značajan efekat na povećanje nivoa života stanovništva zemlje, kao i da povećaju dostupnost savremenih sredstava za borbu sa onkološkim oboljenjima", objasnio je Arsejev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: