Ko je kineski div koji je preuzeo RTB Bor

Kineska kompanija Ziđin pobedila je na tenderu za RTB Bor ponudivši milijardu i 460 miliona dolara za 63 odsto vlasništva.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

12:03

Ko je kineski div koji je preuzeo RTB Bor
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Kompanija Ziđin je jedan od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pravo na podnošenje prijava za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da ruska kompanija U gold nije ispunila uslove jer nije dostavila bankarsku garanciju od milion dolara, dok su kineske kompanije taj uslov ispunile.

"Ziđin je pobedila na tenderu jer je dala apsolutno najbolju ponudu", rekao je on i istakao da je Ziđin ponudio milijardu i 400 miliona dolara, a druga kineska kompanija je ponudila 836 miliona dolara, za šta su tražili 65 odsto vlasništva.

Ministar energetike Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujući biznis-plan u iznosu od 1 milijarde i 260 miliona dolara, uz 350 miliona obavezujućih za dokapitulizaciju.

Ova kompanija se obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova.

"RTB će biti oslobođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo", rekao je Antić.

Antić je rekao da Ziđin ima i ambiciozan plan, što se tiče Topionice koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a koja trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog strateškog partnera je, dodaje, da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a nakon šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Antić je rekao da je tenderom predviđeno da obaveza rešavanja zagađenja bude ostavljena strateškom partneru RTB "Bor", a Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara. Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, ulaže u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta. Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina. Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra. Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: