Kinezi preuzimaju RTB Bor, za 63% udela ponudili 1,46 mlrd dolara!

Kineska kompanija Ziđin (Zijin) dostavila je biznis-plan od milijardu i 460 miliona dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u RTB Bor.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

10:07

Kinezi preuzimaju RTB Bor, za 63% udela ponudili 1,46 mlrd dolara!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ministar energetike Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujući biznis-plan u iznosu od milijarde i 260 miliona dolara, od čega je 350 miliona obavezujućih za dokapitalizaciju.

Ova kompanija se obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova.

"RTB će biti oslobođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo", rekao je Antić.

Ziđin, inače, u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Kineska kompanija Ziđin dostavila je biznis-plan od milijardu i 400 miliona dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u RTB Bor.

"Imali smo više kompanija koje su aplicirale i platile dokumantaciju, uradile analizu, a dobili smo 3 ponude, o čemu smo obavestili javnost", rekao je on i dodao da je na osnovu tih ponuda komisija ocenila ispunjenosti uslova.

Antić je rekao da ruska kompanija nije ispunila uslove jer nije dostavila bankarsku garanciju od milion dolara, dok su kineske kompanije taj uslov ispunile.

"Ziđin je pobedila na tenderu jer je dala apsolutno najbolju ponudu", rekao je on i istakao da je Ziđin ponudio milijardu i 400 miliona dolara, a drugi 836 miliona dolara, za šta su tražili 65 odsto vlasništva.
Ministar energetike Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujući biznis-plan u iznosu od milijarde i 260 miliona dolara, uz 350 miliona obavezujućih za dokapitalizaciju.

Ova kompanija se obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mesta, kao i na to da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova.

"RTB će biti oslovbođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo", rekao je Antić.

Antić je rekao i da je Vlada Republike Srbije, uz veliku podršku, na ozbiljan i odgovoran način pristupila za nas izuzetnom pitanju.

"RTB Bor je kompanija od koje mnogo toga zavisi, od velikog uticaju na ekonomiju i od koje zavisi život u čitavoj Srbijij", rekao je on.

Antić je podsetio da je u poslednjih 15 godina bilo više pokušaja da se RTB Bor privatizuje i obezbedi strateški partner 2006. i 2007. godine

"Bili su pokrenuti procesi prodaje, 2008. tadašnja Vlada je ušla u proces da pokuša da obezbedi strateškog partnera. Tada su ponudili 67% vlasništva, niko se nije javio, isti proces 2009. i tada je neuspešno okončan", istakao je on.

Cilj je bio stabilizacija RTB Bora, pa se uradila nova topionica i fabrika, kao i UUPR, čime je uokvirena obaveze i put rešavanja.

On je istakao i da je RTB Bor potpuno stabilizovan, uz Srbiju, koja je postala ozbiljna država sa sređenim finansijama i ekonomijom.

Antić je podsetio i da su prve aktivnosti na privatizaciji i izboru strateškog partnera RTB Bor počele pre dve godine.

"Nama je bilo ključno da imamo ozbiljnu i transparentnu procedu i to je bio jedan od osnovnih elemenata ovog procesa. Opredelili smo se za međunarodni javni poziv, oglas je objavljen u Fajnenšel tajmsu i domaćim medijima", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: