Vesić objasnio poskupljenje: U BG 30 RSD, a u Hrvatskoj 150 RSD

Bez povećanja cene za održavanje liftova nemoguće je obaviti taj posao, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2018.

08:20

Vesić objasnio poskupljenje: U BG 30 RSD, a u Hrvatskoj 150 RSD
Foto: Thinkstock

Vesić poručuje da će Grad razgovarati s Vladom Srbije, odnosno Ministarstvom građevinarstva o mogućim korekcijama u primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a kako bi se izašlo u susret građanima i zaštitio njihov interes.

"Grad Beograd je samostalno doneo odluku o povećanju cene održavanja liftova za 2 dinara po kvadratnom metru. Sada sa povećanjem cena održavanja lifta u Beogradu iznosi 4,5 dinara po kvadratnom metro što je najniža cena u čitavom regionu. Recimo, u Sarajevu građani za istu uslugu plaćaju 12 dinara po kvadratnom metru. Gradsko stambeno održava oko 6.500 najstarijih liftova u Beograda čija je prosečna starost preko 43 godine i bez povećanja cene održavanja nije moguće rešiti mnogobrojne zahteve građana koji imaju probleme sa liftovima", objasnio je Vesić.

Kako je objasnio, minimalna cena održavanja je određena na osnovu formule iz Mišljenja o primeni pojedinih odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 7. decembra 2017. godine.

Prema tom Mišljenju jedan od kriterijuma za određivanje minimalne cene je prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, a ona je najviša u Beogradu, naveo je.

Grad Beograd će, dodao je, razgovarati sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o mogućoj korekciji formule iz Mišljenja kako bi se našlo najbolje rešenje za sve.

Ponovio je da su cene održavanja Gradskog stambenog u Beogradu ubedljivo najniže u regionu, navodeći da u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za isti obim usluga i radova koje pruža Gradsko Stambeno u Beogradu građani plaćaju oko 30 dinara po kvadratnom metru, u Hrvatskoj se plaća oko 158 dinara po kvadratnom metru, a u Sloveniji čak 824 dinara po kvadratnom metru.

Najniža cena privatnih kompanija za održavanje stambenih zgrada sa liftom u Beogradu za sve usluge koje pruža Gradsko stambeno je 30 dinara po kvadratnom metru, a Gradsko stambeno održava oko 14 hiljada najstarijih zgrada u Beogradu čija je prosečna starost preko 50 godina”, zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: