BG: Ispod Gazele velike promene, "po strogim nemačkim pravilima"

Radovi na magistralnom toplovodu na konstrukciji mosta "Gazela" su u završnoj fazi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.08.2018.

08:11

BG: Ispod Gazele velike promene,
Foto: Thinkstock

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kaže da će za građane omogućiti kvalitetnije i efikasnije grejanje, ali i gašenje još nekoliko kotlarnica na mazut i ugalj.

Nikodijević je rekao da su radovi na tom magistralnom toplodalekovodu toplane "Novi Beograd" jedan od najvećih investicionih projekata "Beogradskih elektrana".

"Novi toplovod je mnogo većeg kapaciteta i energetske efikasnosti", rekao je Nikodijević i dodao da će omogućiti toplotnu energiju za dva miliona metara kvadratnih sa druge strane obale.

Rok za završetak radova je 17. septembar, do sada je završeno 95 odsto posla na zameni toplovodne mreže koja ide ispod mosta Gazela u dužini od 1.700 metara, a projekat je finansiran iz kredita Nemačke razvojne banke KfW od oko 420 miliona dinara.

"Postojeći toplovod koji smo zamenili bio je star više od 30 godina i nije ispunjavao standarde kakve danas zahtevamo kada radimo i investiramo u 'Beogradskim elektranama'", kaže Nikodijević.

Ističe da su brojni benefiti od tog projekta, među kojima su efikasnije grejanje za građane i veći broj krajnjih korisnika će moći da se priključi.

Kaže da će projekat omogućiti da se sa desne strane od autoputa prema Prokopu, BIP-u, Senjaku i Partizanovom stadionu ugase postojeće kotlarnice na mazut i ugalj, što je, navodi, u skladu sa strategije da se do 2021. ugase sve kotlarnice u gradu, s ozbirom da su one ekološki neprihvatljive.

"Završetkom ovog magstralnog toplovoda moći ćemo da još cetiri centrale privežemo na jedan sistem, što će nam omogućiti da u trenutku kada imamo havarije i kvarove brže i efikasnije intervenišemo kako bi građani što manje osetili posledice tih havarija", navodi Nikodijević.

Naveo je da se projekat radi po strogim pravilima Nemačke razvojne banke KfW, te izrazio zadovoljstvo što su na tenderu, po strogim uslovima, pobedile domaće firme - konzorcijum od tri domaća izvođača.

Sa leve strane od Gazele se nalazi gradilište Beograda na vodi, a Nikodijević kaže da će i taj projekat čija je izgradnja u punom jeku, moći da bude priključen na magistralni toplovod.

"U poslednjih šest, sedam godina umnogome smo unapredili sistem daljinskog grejanja. Građani nam priznaju da je od komunalnih usluga, grejanje sigurno jedna od najvboljih, trudićemo se da u budućnosti održimo nivo koji smo imali do sada", poručio je Nikodijević.

On je obišao radove na toplovodu na konstrukciji Gazele, gde radnici na visini od 15 do 20 metara iznad vode izvode radove.

Nikodijević je rekao i da je u pitanju veoma komolikovan zahvat koji podrazumeva ne samo rad "Beogradskih elektrana", nego koordinisano delovanje više i republičkih i gradskih ustanova.

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić kaže za Tanjug da su radovi na pripremi za predstojeću grejnu sezonu uveliko u jeku i da će sistem biti potpuno spreman 15. oktobra za početak grejne sezone.

"Radi se po programu koji smo usvojli još krajem prethodne grejne sezone. To je izuzetno veliki obim radova koji se izvode svake godine, a čija je vrednost oko 1,6 milijardi dinara. Istovremeno je u toku niz investicija, kao ova na Gazeli, koje treba da doprinosu da imamo sigurnije, kvalitetnije snabdevanje i da možemo da odgovorimo na sve zahteve naših korisnika", rekao je Aleksić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: