Zrenjaninci zatečeni, "svetska vest" za dan - ko su Kinezi koji stižu?

Zrenjanin je ovih dana u centru pažnje jer se najavljuje bum dolaskom kineskih investicija, pre svega fabrike guma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pored proizvođača guma Šangdong Linglonga, najavljen je dolazak i dve kompanije koje će, kako su nam rekli u Gradu Zrenjaninu, verovatno biti angažovane na izgradnji ove fabrike.

Najavljeno je da dolazi najveća kineska građevinska kompanja CFCED International Engineering, koja je i među najvećima u svetu, kao i špediterska i kompanija za logistiku SHandong Province Communikcation and Transportation Group &Shandong Jiaoyuan Hydai Logistics koja posluje u više od 80 zemalja sveta i jedna je od najznačajnih u ovoj oblasti.

Zrenjanince je posebno zatekla, kako su nam rekli, najava još jedne velike kineske investicije, ne samo u Zrenjaninu, nego i celoj zemlji - fabrike za proizvodnju cinka. To je predsedniku Srbije na sastanku u Zrenjaninu lično saopštio Cimeng Đao, generalni menadžer kompanije “Zhiyi Zinc Industry”, nakon što je razmatrao još neke lokacije za investiranje u Srbiji.

"To je kompanija koja ostvaruje 20 procenata svetske proizvodnje cinka i njihov generalni menadžer izabrao je lokaciju upravo ovde, u Zrenjaninu, pa će i oni ovde graditi pogone i zaposliti još 500 ljudi, i raditi zajednički posao s gospodinom Vangom i kompanijom “Linglong Tire”, rekao je Vučić prilikom potpisivanja sporazuma.

Prema prvim prognozama, kineska fabrika bi trebalo da poveća proizvodnju za još jednu trećinu, što predstavlja veliki značaj za Srbiju.

Vesti

strana 1 od 249 idi na stranu