Počinje odabir - u Ministarstvu većaju o ponudama za RTB Bor

Radna grupa za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor razgovaraće danas o tri pristigle ponude, iz Kine, Rusije i Kanade, saznaje Beta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

14:59

Počinje odabir - u Ministarstvu većaju o ponudama za RTB Bor
Foto: Thinkstock

Tenderom je predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara, uveća proizvodnju tri-četiri puta za četiri-pet godina i da zadrži svih 5.000 zaposlenih.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je sedam kompanija, ali su ponudu dale tri, a od kupovine su, prema nezvaničnim informacijama, odustale ruska, turska, makedonska i domaća kompanija u vlasništvu Milana Popovića.

Konsultant za strane investicije Milan Kovačević rekao je za Betu da je "teško oceniti ponudu koja nije dovoljno transparentna, ali da verovatno nije privlačna, jer se interesovanje od početnog do davanja ponude smanjilo sa sedam na tri kompanije".

"RTB Bor može da posluje profitabilno sa profesionalnim menadžmentom, a mali broj zainteresovanih kompanija znači da ima neki feler u konceptu", rekao je Kovačević.

Država je, prema njegovim rečima, trebalo da izračuna koliko je košta bankarski kredit od 350 miliona dolara i zakup profesionalnog menadžmenta i utvrdi da li je to isplativije od uvođenja strateškog partnera u RTB Bor.

Ocenio je da neslaganja između države i izabrane kompanije za strateškog parnera može da nastane oko toga u šta investirati. "Tender za RTB Bor nije dovoljno javan, ne zna se na primer da li je država preuzela neke finansijske obaveze za RTB Bor i koji su drugi uslovi. U svetu ne može da se desi da se ne zna šta piše u tenderskoj dokumentaciji", rekao je Kovačević.

Dodao je da se važni "detalji" većine ugovora o privatizaciji i strateškom partnerstvu u Srbiji ne znaju.

"Srbija je prodala Naftnu industriju Srbije (NIS) da bi dobila gasovod Južni tok, pa ga nije dobila, ali niko nije snosio posledice takvih grešaka", rekao je Kovačević.

Namera države da ostane suvlasnik RTB-a, kako je rekao, ima i dobrih i loših strana, ali je "očigledno da kao vlasnik do sada nije znala da upravlja preko dobrog menadžmenta".

Zainteresovane kompanije će, prema njegovim rečima, verovatno tražiti većinsko vlasništvo u RTB Boru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: