Do rušenja zida nije moralo da dođe: Pre pet dana smo...

Koridori Srbije će, sa konsultantima i nadležnima, u narednih 10 dana utvrditi šta je dovelo do urušavanja zaštitne kosine u Grdeličkoj klisuri.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2018.

17:21

Do rušenja zida nije moralo da dođe: Pre pet dana smo...
Foto: Thinkstock

To je izjavio zamenik šefa projekta "Jug" Leonid Vuković, dodajući da su već angažovani stručnjaci koji će raditi na sanaciji.

Vuković je rekao da su geodetska i merenja stabilnosti konstrukcije ukazivala na to da je ona preopterećena, a da su u junu Koridori Srbije odlučili da se deo kosine dodatno stabilizuje izgradnjom zaštitne galerije i nasipa i da su radovi počeli pre pet dana.

"Nažalost, događaji su nas pretekli", rekao je Vuković novinarima danas u trenucima dok je zemljište iznad auto-puta i dalje bilo aktivno.

Na deonici od Grdelice do Caričine doline, ispred tunela Predejane, u dužini od 100 metara, oštećena je potporna konstrukcija i destabilizovan deo zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija juče je obišla teren, a na mestu rušenja su održani hitni sastanci svih nadležnih - izvođača radova, stručnog nadzora, investitora, projektanta kako bi se što pre utvrdili razlozi i definisali hitne mere za sanaciju dela gradilišta, kako bi se radovi na celokupnoj deonici priveli kraju u planiranom roku do 31. decembra.

Vuković je istakao da nijedan radnik nije povređen, nije pričinjena šteta na mehanizaciji, niti materijalna šteta trećim licima.

Vuković je dodao da se zbog kompleksnih i heterogenih geoloških uslova na tom delu gradilišta stalno nadgleda stabilnost i pomeranje svih konstrukcija, odnosno objekata na gradilištu, uključujući i kosine.

Napomenuo je da se u Grdeličkoj klisuri na izgradnji južnog kraka Koridora 10 stabilizacija kosina izvodi na 155.000 kvadratnih metara.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos".

Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: