Ponovo se obrušio potporni zid, oglasili se iz "Koridora" VIDEO

Ponovo se srušio potporni zid u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10, javlja Prva televizija.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 19.08.2018.

18:16

Ponovo se obrušio potporni zid, oglasili se iz
Screenshot/TV Prva

U pitanju je potporni zid i ovo je treći put u proteklih pet meseci da se taj zid obrušava.

Klizište je jutros oko devet sati u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog auto-puta. U trenutku obrušavanja betona, zemlje i kamenja nije bilo radnika u blizini, a očevici kažu da su prvo videli oblak prašine i kako drveće pada niz brdo.

Posle drugog rušenja, država je angažovala eksperta Svetske banke Marinosa Skempasa, stručnjaka za kosine, da reši taj problem, ali do rušenja je ponovo došlo.

Kroz Grdeličku klisuru do sada je izgrađeno oko 160.000 kvadratnih metara potpornih zidova.

Koridori Srbije saopštili su da je, na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina, ispred tunela Predejane na Koridoru 10, u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija je tokom dana obišla teren, a na licu mesta održani su i hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu: izvođača, nadzornog organa, investitora, projektanta i drugih, kako bi se utvrdili tačni uzroci obrušavanja potpornog zida i bile donete hitne mere sanacije, naveli su Koridori Srbije.

S obzirom na to da je stepen fizičke realizacije na ovoj deonici dostigao 90,5 procenata izvedenih radova, radovi na ovom delu trase Koridora 10 biće nastavljeni i pored neophodne sanacije ovog dela gradilišta, ističe se u saopštenju.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos”.

Izvođenje ovih radova finansira Evropska investiciona banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: