Ponovo se obrušio potporni zid, oglasili se iz "Koridora" VIDEO

Ponovo se srušio potporni zid u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10, javlja Prva televizija.

Izvor: B92, Tanjug, prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Pročitajte još:

Obrušio se potporni zid; Koridori: To je 3 promila

U pitanju je potporni zid i ovo je treći put u proteklih pet meseci da se taj zid obrušava.

Klizište je jutros oko devet sati u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog auto-puta. U trenutku obrušavanja betona, zemlje i kamenja nije bilo radnika u blizini, a očevici kažu da su prvo videli oblak prašine i kako drveće pada niz brdo.

Posle drugog rušenja, država je angažovala eksperta Svetske banke Marinosa Skempasa, stručnjaka za kosine, da reši taj problem, ali do rušenja je ponovo došlo.

Kroz Grdeličku klisuru do sada je izgrađeno oko 160.000 kvadratnih metara potpornih zidova.

Koridori Srbije saopštili su da je, na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina, ispred tunela Predejane na Koridoru 10, u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija je tokom dana obišla teren, a na licu mesta održani su i hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu: izvođača, nadzornog organa, investitora, projektanta i drugih, kako bi se utvrdili tačni uzroci obrušavanja potpornog zida i bile donete hitne mere sanacije, naveli su Koridori Srbije.

S obzirom na to da je stepen fizičke realizacije na ovoj deonici dostigao 90,5 procenata izvedenih radova, radovi na ovom delu trase Koridora 10 biće nastavljeni i pored neophodne sanacije ovog dela gradilišta, ističe se u saopštenju.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos”.

Izvođenje ovih radova finansira Evropska investiciona banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu