Ako ste planirali da kupite stan: Cene u BG naglo skočile

Beograd je poslednjih sto godina jedan od najatraktivnijih destinacija za migracije na teritoriji zapadnog Balkana. Uvek se traži kvadrat više.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 18.08.2018.

10:16

Ako ste planirali da kupite stan: Cene u BG naglo skočile
(Foto: Thinkstock)

Zbog velike potražnje stanova, razvijene infrastrukture, mogućnosti zaposlenja, vrednost nekretnina u srpskoj metropoli daleko je veća od ostalih većih gradova u regionu.

Na području bivše Jugoslavije jedino mogu da pariraju Zagreb, Ljubljana i nekoliko primorskih turističkih centara, gde su stanovi skuplji. Trenutno, u Beogradu su daleko jače cene stanova nego u Sarajevu, Podgorici i Skoplju.

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani. Od januara do kraja juna u svih 17 opština, prema podacima u izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) prodato je 1.712 stambenih jedinica. Prosečna cena kvadrata u drugom kvartalu je 1.171 evro, pišu Večernje novosti.

Međutim, ako bi u analizu ulazile samo centralne gradske opštine, cena kvadrata u glavnom gradu Srbije je značajnije veća. Prosek popravlja veliki investicioni bum luksuznih stanova. Od 2015. godine pokazalo se da postoji opravdana glad za stanovima luksuznije gradnje. Kvadrat stana u elitnim novoizgrađenim četvrtima Savskog venca se prodaju oko 3.500 evra. Prosečnu cenu pojačavaju prodati stanovi na Vračaru i Starom gradu. Ako se izuzmu prigradske opštine, cena kvadratnog metra stana u Beogradu je 1.450 evra.

Najskuplji nekretnine na prostoru bivše Jugoslavije su u Dubrovniku. Prosečan kvadratni metar košta neverovatnih 3.370 evra. Paprena je i Ljubljana, gde je kvadratni metar stana, u proseku prodavan za 2.750 evra. U Rovinju i Splitu kvadrat je 2.500 evra. U Zagrebu, prethodnih godinu dana kvadratni metar prodavao se u proseku za 1.800 evra. Toliku vrednost imaju i nekretnine u Budvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: