"Rast i preko 4 odsto, očekuje se i skok penzija"

Nova procena Narodne banke Srbije (NBS) o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine od četiri odsto je realna.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.08.2018.

16:14

Foto: Thinkstock

Penzije bi mogle da rastu oko šest -sedam odsto, rekli su ekonomisti Beti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da je rast BDP od četiri odsto pokazala projekcija koju je napravio još pre godinu dana.

"Dobri ekonomski rezultati, koji su postignuti u prvoj polovini godine, potvrđuju da će rast BDP biti četiri ili preko četiri odsto čak i ako oni budu slabiji u drugoj polovini godine", rekao je Arsić.

Arsić je na pitanje da li takav rast BDP-a omogućava povećanje penzija već u novembru od devet odsto, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da nije jasno da li će biti jednako povećanje za sve penzionere ili različite povišice, s tim što bi devet odsto bilo najmanja.

"Ako se mislilo na povećanje penzija od devet odsto za sve to bi bilo više nego što dopušta nominalni rast BDP-a u sledećoj godini", rekao je Arsić.

Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta istakao je da je procena o rastu BDP-a od četiri odsto realna i da će se možda malo i premašiti.

"Rast BDP-a zasnovan je na rastu građevinarstva od oko 25 odsto, industrije, poljoprivrede i usluga", rekao je Nikolić.

Ocenio je da rast penzija treba da bude u skladu sa rastom BDP i inflacije, a to bi bilo oko šest-sedam odsto, što je prihvatljivo za Međunarodni monetarni fond (MMF) sa kojim Srbija ima aranžman, savetodavnog karaktera.

Svako veće povećanje penzija je, prema njegovim rečima, "stvar dogovora Vlade i MMF-a".

Ekonomista Dragovan Milićević rekao je da je "bliži proceni Svetske banke o rastu BDP ove godine od 3,5 odsto, ali i ako bude četiri odsto to nije spektakularno i običan svet neće osetiti".

"Srbija je godinama imala realni pad BDP-a, a da bi građani osetili boljitak kroz plate i penzije potrebno je da BDP nekoliko godina raste po stopi od pet - šest odsto", rekao je Milićević.

Dodao je da najava o povećanju penzija od novembra znači i to da će se tada sagledati stanje u budžetu.

"Postoji prostor za povećanje penzija, ali ne veliki", ocenio je Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: