"Gazela bi se srušila, javile se pukotine, čelik se listao" VIDEO

U Srbiji ima preko 4.000 registrovanih mostova koji su u zadovoljavajućem stanju, rekao je potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

10:09

Foto: Thinkstock

"Naši mostovi u ovom momentu su u zadovoljavajućem stanju, da ne kažem u ekstra stanju. Čim su u upotrebi, znači da su ispravni. Ne možete reći da su 100 posto bezbedni, ali ovi koji su na koridorima i koji su u eksploataciji su pod kontrolom i oni se održavaju", rekao je on u Jutru na Prvoj.

Rodić je rekao i da bi trebalo obezbediti još novca da bi svi mostovi bili u "ful stanju".

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da, po onome što vidi, i kao običan vozač, mostovi i putevi se održavaju, o čemu svedoče i radovi kod Čačka, Mladenovca, na Ibarskoj magistrali...

"Grad ne sme da dozvoli nebezbedno odvijanje sa mogućnošću teških posledica. Grad je odgovoran za ono što je na gradskoj teritoriji, a Putevi Srbije za one što su na magistralnim putevima", dodao je on.

Rodić je objasnio da postoji zakonska obaveza da mostovi maltene stalno budu pod nekom vrstom inspekcijskog nadzora.

"Asfalt koji se udara, opterećenje mosta, da li odgovara novi na stari materijal, sve se to kontroliše", dodaje on.

Vujanić je, osvrnuvši se na nesrećni slučaj u Đenovi, rekao i da ukoliko neki inženjer radi i dođe drugi i "nešto čačne", odgovoran je ovaj drugi jer je do njega sve funkcionisalo.

"U Đenovi su sanirali utege, tj sajle koje mi imamo na Mostu na Adi, one moraju da se održavaju jer one održavaju most", rekao je Rodić. On se osvrnuo i na sanaciju Gazele, uz komentar da je bolje da smo uradili novu, nego što smo je sanirali.

"Da se nije sanirala, a javile su se poprečne pukotine, isto je mogla da se sruši. Čelik od koga je napravljena se listao, ali sada je bezbedna", dodao je on.

Vujanić je podsetio i da je kada se Gazela izgradila prognozirano da će se saobraćaj za 10 godina povećati na 20.000 vozila, a porastao je na 120.000. Kaže i da ona izdržava opterećenje saobraćaja, posebno nakon rehabilitacije koja je bila dosta skupa.

On je rekao i da je juče bio ispod Pančevca, da se vide novi i stari elementi i da ukoliko mogu istovremeno da prolaze dva voza, što je 1.300 tona trenutnog opterećenja - znači da je most siguran i da izdržava.

Rodić je poručio i da se našim mostovima može slobodno voziti i da su sigurni, da se nijedan neće srušiti.

Na pitanje o upotrebnim dozvolama i da li je Most na Adi ima, Rodić kaže da ju je Gazela dobila posle ko zna koliko desetina godina.

"Most na Adi nisam siguran da li ima. Postojali su neki problemi, da li je to sve usaglašeno - nisam siguran. Ako nema upotrebnu dozvolu, on nije osiguran i sve što se na njemu dešava osiguranje neće da prizna", istakao je on.

"Most kada se radi prvo se uradi projekat, oni se u svetu i razvijenim zemljama radi par godina, jer je to 60 posto posla i kasnije treba upola manje vremena kada je dobar. Onda dobijate građevinsku dozvolu, imate stalni nadzor koji kontroliše Komisija za tehnički prijem, a kada se sve to složi, izdaje se upotrebna dozvola. Pitanje je na njih 4.000 koliko ih ima upotrebnu dozvolu i tehničku dokumentaciju", objašnjava Rodić.

Vujanić je poručio građanima da je ljuljanje i vibriranje mostova normalna pojava jer su oni fleksibilni.

"Moraju da se pomeraju inače bi došlo do pucanja", zaključio je Vujanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: