Novobeogradski Savski nasip - zašto zakoni tu ne važe VIDEO

Novobeogradski Savski nasip. Tri reči, koje već godinama predstavljaju simbol nelegalne gradnje, ali i razdora među građanima.

Srbija

Izvor: Prva

Sreda, 15.08.2018.

19:29

Novobeogradski Savski nasip - zašto zakoni tu ne važe VIDEO
Screenshot/Prva

Vikendice, ali i luksuzne kuće stoje na novobeogradskom bedemu od poplava i izvorištima pijaće vode, iako zakon zvanično to ne dozvoljava.

Na Savskom nasipu se zapravo na nekoliko načina krši zakon. Prvi koji možemo izdvojiti jeste saobraćajni.

Na prostoru od Bloka 45 na levoj obali Save, pa sve do Ostružničkog mosta očigledno zakoni Srbije ne važe. Iako zakon o vodama zabranjuje funkcionisanje saobraćaja na ovom mestu, to u praksi nije tako! O tome svedoči i podignuta rampa

A saobraćaj zapravo jeste posledica pravog uzroka. Svega onoga što je nastajalo poslednjih više od 10 godina. Od šumovitog nasipa, do praktično - divljeg naselja.

Iako već pomenuti zakon o vodama zabranjuje bilo kakvo nasipanje u koritu reke, mnogi vlasnici objekata na Savskom nasipu izgradili su nelegalne kuće.

Osim kao tvrđava bespravne gradnje, Savski nasip poznat je i po incidentnim situacijama. Grupe građana koje se protive ovakvom stanju često protestuju, sa zahtevima da se sa uklone vikendice sa vodoizvorišta i zaustavi nelegalni saobraćaj.

"Gradnja nije smela da se desi, ali se - desila! Ko je rekao gradskim preduzećima da im izda saglasnost? I onda kad vi dođete kod tih ljudi, oni kažu čekajte, mi smo dobili saglasnost gradskih preduzeća, zašto bi da rušite? Kad se stavite u njihovu poziciju, to je legitimno pitanje“, kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

Na Savskom nasipu nalazi se oko 200 nelegalno izgrađenih objekata. Većina vlasnika tih objekata podnela je zahtev za legalizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: