"Vučić i Dačić prisustvovali, ne zna se razlog odsustva Brnabić"

Čelnici dve najveće sindikalne organizacije u Srbiji kritikovali su predstavnike vlade da ne prisustvuju sednicama Socijalno-ekonomskog saveta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

12:33

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je po završetku sednice SES u ponedeljak da je u tom telu postignuta saglasnost da se zakon kojim su umanjene plate u javnom sektoru ukine, "jer je postignut cilj".

"Očekujemo da predlog o ukidanju zakona kojim su smanjene plate zaposlenima u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), u Fondu za zdravstveno osiguranje, komunalnim preduzećima, pošti i drugim ustanovama prihvati vlada, ali je glavni problem što sednicama SES-a ne prisustvuju premijer i ministar finansija", rekao je Orbović.

Istakao je da su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić kada su bili premijeri prisustvovali sednicama SES-a, a da ne zna za razlog odsustva Ane Brnabić, "osim ako to nije stav Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)".

"Ako smatraju da SES nema kapacitet da raspravlja o važnim pitanjima, neka to kažu i to je pošteno", rekao je Orbović i dodao da je ministar prosvete predlagač 11 važnih zakona, a da ni o jednom SES nije imao prilike da se izjasni.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković pridružio se Orbovićevoj kritici toga što predstavnici Ministarstva finansija i premijer retko prisustvuju sednicama SES-a i rekao da se ne zna njihovo mišljenje o pojedinim zakonskim predlozima, pa se tako i inicijativa o ukidanju zakona o umanjenju zarada onih koji ih primaju iz budžeta godinu dana provlači po sednicama bez efekta.

"Predstavnicima Vlade su važniji Međunarodni monetarni fond (MMF), NALED, Američka privredna komora, nego SES. Ne umanjujem njihov značaj, ali treba definisati koja je nadležnost Zakona o SES-u jer ga jedni široko tumače, a drugi previše usko", rekao je Stojiljković.

Dodao je da će sindikat pojačati pritisak, u koji spada i napuštanje sednice SES-a, kako bi naterao Vladu Srbije da svojim prisustvom i radom učini SES efikasnijim.

"Naš predlog je da se o tekućim pitanjima brzo dogovaramo sa premijerkom, a ne preko goluba pismonoše", rekao je Stojiljković.

Ministar rada Zoran Đorđević je rekao da je ministar finansija Siniša Mali opravdano odsutan jer je na službenom putu i da je obećao da će aktivno učestvovati u radu SES-a, a da je za premijerku dogovoreno da prisustvuje tematskim sednicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: