"To bi bila vrsta nacionalizacije, ne dolazi u obzir"

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranim kompanijama koje vrše geološka istraživanja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

08:01

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Brnabićeva je u ponedeljak u Majdanpeku kazala i da država želi da što više rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji.

Na komentar novinara i pitanje da ovih dana pokušava da se otkupi istražno pravo u nalazištu Čukaru Peki kod Bora i da li postoji neki mehanizam da se država zaštiti po pitanju velikih nalazišta kao što je to, Brnabićeva je rekla da država ima stalni kontakt sa tim kompanijama i da pokušava da izvuče najviše za našu zemlju.

"Bilo šta sada da promenimo u tom smislu, da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije. I to ne bi bilo loše samo za te kompanije već i za sve investicije u Srbiji, zato što ne bi postojala više nikakva zaštita investitora, kako stranih tako i domaćih. Tako da to ne dolazi u obzir. Radimo od početka sa tim kompanijama, da što veći deo rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji."

Brnabićeva kaže da država traži od tih kompanija da primenjuju najviše međunarodne standarde, kao i da što više ostane u našoj zemlji, u smislu proizvodnje poluproizvoda ili finalnih proizvoda i da se onda tako izvozi sa dodatnom vrednošću.

"Da Srbija postane konkuretnija, odgovorno se ponašamo prema tome i zadovoljna sam što imamo Srbiju koja je povoljno poslovno okruženje. Imamo zato sve veća nalazišta, velike strane kompanije se osećaju sigurno da posluju u Srbiji i to će nam pomoći da dodjemo do pet odsto učešća rudarstva u BDP-u. To će biti značajno za kvalitet života građana u celoj Srbiji", naglasila je premijerka.

Preliminarne analize koje sprovodi Rakita eksplorejšn kod Bora pokazuju da u zoni Čukaru Peki ima više od 2,6 odsto bakra po toni i čak 1,7 grama zlata, što opravdava 630 miliona dolara, koliko je planirano da se uloži u novi rudnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: