"Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo"

Premijerka Ana Brnabić posetila je arheološko nalazište Lepenski Vir i izjavila da će ove godine devizni priliv od turizma dostići oko 1,3 milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

15:08

Foto: Thinkstock

Ona je istakla i da ćemo imati oko 3,5 miliona turista.

Premijerka je sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap obišla turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

Ona je rekla novinarima da se u 2019. očekuju još veći rast u turizmu.

"U 2017. smo imali oko 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista. U prvih šest meseci ove godine imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine. Imamo 31 odsto više kruzera i 38 odsto više turista na kruzerima", rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će država nastaviti da ulaže u razvoj Lepenskog Vira i Nacionalnog parka Đerdap, kao i u razvoj turizma u celoj Srbiji.

Premijerka je naglasila da opština Majdanpek, kojoj pripada Lepenski Vir, ima ogromne potencijale za razvoj rudarstva i turizma i da će država pomoći Majdanpeku da ih iskoristi.

Brnabić je izrazila očekivanje da će RTB Bor, u čijem je sastavu Rudnik bakra Majdanpek, imati još više zaposlenih sa dolaskom strateškog partnera, kao i da će u tom delu Srbije biti još veći broj turista.

Kako je rekla, važno je da nastavimo da otvaramo pristaništa, kao što je ove godine otvoreno pristanište na Dunavu u Golupcu, na samom ulasku u Nacionalni park đerdap.

"Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo, na nama je da otkrijemo ovakva mesta, ne samo za strance već i naše građane. Zato je važno da imamo veći broj hotela i da ulažemo u lokalne puteve", navela je Brnabić.

Predsednik opštine Majdanepk Dejan Vagner je zahvalio premijerki na poseti i istakao da to pokazuje da državni vrh vodi računa o Majdanpeku i tom delu istočne Srbije.

Podsetio je da je pre nepunih godinu dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Majdanek.

On je naglasio da je zahvaljujući rešavanju pitanja RTB - a Bor država pomogla opstanak Bora i Majdanpeka, kao rudarskih gradova.

"Očekujemo podršku da se iznađe odgovrajuće rešenje za industriju za praradu metala, u čijem su sastavu Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac. Da se iznađe rešenje koje će omogućiti pokretanje bilo kakve proizvodnje u ova dva preduzeća, da se na taj način otvore nova radna mesta i uposli radna snaga ženskog pola, pošto majdanpeški rudnik upošljava pretežno muškarce", rekao je Vagner.

Direktor turističkog prostora Lepenki Vir Vladimir Nojković je naglasio da je to područje jedinstveno kulturno nasleđe ne samo u Srbiji već i u Evropi.

"Srbija ima šta da ponudi u tom pogledu, mi smo se sve ove godine trudili da Lepenski Vir izgleda lepo i da bude ponos svima nama, a u tome smo imali pomoć Vlade Srbije i opštine", kazao je on.

Direktor nacionalnog parka đedap Lazar Mitrović je rekao da je to navjeći nacionalni park u Srbiji i da sve projekte finasiraju iz sopstvenih sredstava

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: