Rio Tinto odustao, mala kompanija našla bogatstvo u Srbiji

Kanadska kompanija "Erin ventures" iz Vankuvera, pronašla je u reonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, rezerve rude bora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.08.2018.

08:25

Rio Tinto odustao, mala kompanija našla bogatstvo u Srbiji
Foto: Thinkstock

Procenjuje se da je njena bruto vrednost veća od dve milijarde dolara, pišu Večernje novosti.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 milijardi tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona, piše list.

Ova mala kanadska kompanija ušla je u program, bušenja nakon što je multinacionalna kompanija "Rio Tinto" odustala od koncesija.

Prema nepotvrđenim podacima, jedna svetska kompanija, čije se ime čuva u tajnosti zbog konkurencije, dogovorila se sa Erinom o početnom ulaganju od 20 miliona dolara, kako bi se unapredio projekat, i u naredne dve godine finansirala bi dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je to ležište, kako se pretpostavlja, treće po veličini i bogatstvu u svetu, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: