Skočile rezerve NBS - dvostruko veće od standarda

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznose 11 milijardi i 403 miliona evra, što je za 299 miliona evra više nego na kraju juna, saopštila je NBS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

14:50

Skočile rezerve NBS - dvostruko veće od standarda
Foto: Thinkstock

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto, i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su devet miijardi i 541 milion evra i u tom mesecu povećane su za 224 miliona evra.

"To je novi najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine", istakla je NBS.

Kako je objašnjeno, povećanje bruto deviznih rezervi u julu je gotovo u celini rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (priliva u iznosu od 300 miliona evra, po osnovu intervencija kupovinom deviza).

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosila je 461,9 miliona evra i bila je za 11,4 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,18 milijardi evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: