"Vrbuju čak i vlasnici klinika, plata babice 2.300 EUR" VIDEO

Broj lekara i medicinskog osoblja koje iz Srbije odlazi na rad u inostranstvo je alarmantan i krajnje je vreme da se preduzmu mere da se to spreči.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

09:06

Foto: Thinkstock

U tome su se u Jutru Prve TV saglasile Tatjana Radosavljević, specijalista za plućne bolesti i bivša direktorka Lekarske komore, i Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Radosavljevićeva je kazala da je kao direktorka Lekarske komore Srbije na odlazak naših lekara upozoravala još 2012. godine.

“Iz Poljske je po ulasku u EU otišlo za tri meseca 6.000 lekara. O tačnom broju koliko je otišlo iz Srbije se ne govori. 2011. na 2012. godinu komora je izdala 800 potvrda o dobroj praksi bez koje ne mogu da odu da rade u inostranstvu. Vidim da mediji sada barataju cifrom od 1.500 takvih potvrda godišnje”, rekla je ona.

Da je alarmantno i što se tiče broja medicinskih sestara koje odlaze potvrdila je i Ilićeva, koja navodi da trenutno trećina sestara u GAK Narodni front uči jezik i praktično se priprema za odlazak.

“Mislim da ne stoji konstatacija da se njihov odlazak može nadomestiti. Odlaze nam sestre koje imaju 20 i više godina iskustva, tamo posle četiri meseca, kada savladaju jezik, ulaze regularno i rade svoj posao, nije tačno da rade kao pomoćno osblje, rade kao instrumentari, babice,…”, kaže Ilićeva.

“Poslednji podatak koji imam što se tiče plate je moja koleginica koja radi kao babica 20 kilometara od Frankfurta, mesečno zarađuje 2.300 evra”, kaže ona.

Što se tiče odlaska lekara, Radovaljevićeva kaže da nije tačno da najviše odlaze lekari opšte prakse, već je reč uglavnom o specijalistima.

“Da biste dobili specijalistu treba vam 20 godina, to su ljudi u četrdesetim i pedesetim godinama, a na njihovo mesto trebalo bi da dođe neko bar približno sa istim iskustvom”, navodi ona.

Ilićeva kaže da ne samo da postoje agencije koje vrbuju radnike za odlazak na rad u inostranstvo, već u Srbiju dolaze vlasnici klinika i škola kako bi regrutovali kadar, koji je najkvalifikovaniji u ovom delu Evrope.

Ilićeva je kazala da ohrabruje to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da “smo mi velika tema”.

Šta bi trebalo promeniti i da li lekari i sestre odlaze samo zbog plate, pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: