Azbest ponovo preti, odobreno korišćenje opasnog materijala

Agencija za zaštitu životne sredine SAD dozvolila je da se azbest ponovo može koristiti za pravljenje materijala i proizvoda na osnovu „pojedinačnog upita“.

Srbija

Izvor: Gradnja

Četvrtak, 09.08.2018.

13:22

Azbest ponovo preti, odobreno korišćenje opasnog materijala
(Foto: Thinkstock)

Opasna supstanca, koja je zabranjena u 65 zemalja sveta uključujući i Srbiju, izgleda da ponovo preti domovima, prenosi portal Gradnja, a do razvoja ovakve situacije došlo je nakon Trampovog relaksiranja pojedinih propisa koje sprovodi EPA.

Naime, uvođenjem SNUR (Significant New Use Rule) procedure, proizvodi na bazi azbesta mogu se pustiti u promet na osnovu pojedinačnog upita i analize.

Rupa u zakonu pojavila se kada je izmenjen način procene rizika proizvoda napravljen od potencijalno opasne hemikalije. Od sada, procena rizika neće uzimati u obzir posledice ili prisutnost supstance u vazduhu, vodi ili zemljištu što će otvoriti mogućnost da se proizvodi na bazi azbesta ponovo nađu i u građevinarstvu. Ovaj dokazno opasni materijal se u građevinskoj industriji najviše koristio za pokrivanje krovova i za vodovodne cevi.

Prema jednoj ranijoj studiji Svetske zdravstvene organizacije, kancerogeni efekat azbesta unetog oralno nije dokazan, za razliku od udisanja azbestne prašine. Zbog toga su posebno ugroženi oni koji rade u rudnicima azbesta, građevinskim radnicima (posebno onim koji renoviraju prostore u kojima je upotrebljen ovaj materijal) kao i ljudima koji rade na deponijama i reciklaži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: