Vučić: Vi, Turci, da tražite više mesa iz Srbije FOTO

Srem-Šid bila je jedanaesta klanica u bivšoj Jugoslaviji, a 2001. je zatvorena, sad posle 20 godina ponovo radi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

10:55

Vučić: Vi, Turci, da tražite više mesa iz Srbije FOTO
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"Ono što su mi objasnili Braca i Milenko, to je da svaki radnik ovde u klanici zapošljava još sedam ljudi dodatno... na njivi, pašnjaku“, rekao je i dodao da će ministarstvo poljoprivrede povećati subvencije za stočarstvo, odnosno da se za muzne krave povećaju sredstva za "bar deset odsto“.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
"Naša namera je da se vratimo na milion grla. Sve nam je palo, razoreno, nemamo ni mlion grla sada“, kaže.

Kako je rekao, zahvaljujući sporazumu s Turskom, cena mesa je skočila.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
"Vi, Turci, koji ste danas ovde, nadam se da ste zadovoljni i da tražite više mesa iz Srbije“, rekao je Vučić.

„Imali smo katanac na kapiji, a danas fabrika opet radi...samo da se naši ne posvađaju, nego da sarađuju“, kaže i dodaje da će se raditi u sektoru prerađivačke industrije mesa, voća i povrća.
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ
"Daćemo veće subvencije za pogone koji će da rade preradu. To je nešto što nam nedostaje“. Fabrika za preradu mesa Srem Šid je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio ju je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Đurđević iz Pećinaca. Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 120 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.

Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra. Zbog početka rada fabrike Srem Šid, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: