Bitka za minimalac: 11.000 RSD više? Zapanjen sam VIDEO

Nije tačno da su sindikati tražili povećanje minimalca za 5.000 dinara, već za 11.000, rekao je Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2018.

10:12

Bitka za minimalac: 11.000 RSD više? Zapanjen sam VIDEO
Screenshot

On je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva rekao da su tražili da radni sat bude plaćen 209 dinara.

"Bio sam iznenađen i sa ovih 5.000 dinara, a sa ovim sam zapanjen“, kaže na to Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Prema njegovim rečima, sindikati i treba da traže povećanje, ali moraju da budu realni u sagledavanju toga koliko je to moguće, da ne bi cela država „bila na minimalcu“. Kako je rekao, prvo mora da se poveća mogućnost naše privrede, kao što je rast BDP, da bismo mogli da povećavamo zarade. Posebno, jer, objašnjava, veći minimalac traži i povećanje ostalih zarada.

Kao predstavnik poslodavaca on ističe da su spremni da prihvate bilo koji iznos uz određenu kompenzaciju kao što je na primer, povećavanje neoporezivog dela zarade. "Ne razumem logiku nekih poslodavaca da se povećava minimalac samo na osnovu rasta BDP. Moramo da pružimo radnicima i neku vrstu zadovoljstva“, kaže Vujović.

To je moguće, kaže, i kroz određenu poresku politiku:

"Onaj ko prima minimalac ne treba uopšte da plaća porez, ali onaj koji ima preko 200.000 ne sme da plati samo 10 odsto“.

I Atanacković je saglasan da ne bi trebalo da se oporezuje minimalna zarada.

Kako kaže Vuković, sindikat smatra da je realno povećanje minimalca i navode da se neće braniti da je tako.

"Da li je moguće da vi stalno živite u nekoj krizi, ako podaci govore da rastemo? Izašli smo iz teških političkih i ekonomskih vremena, trebalo bi da živimo bolje, ljudi više nisu spremni da primaju malo“, kaže on.

Ukoliko se ne dogovore predstavnici sindikata i poslodavaca, odluku o minimalcu onda donosi država, i to je do sada obično bila praksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: