Vojni penzioneri uz podršku poslanika: Je li smanjenje ustavno?

Beograd -- Vojni penzioneri su Ustavnom sudu Srbije predali akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti zakona kojim su više od tri godine penzije privremeno umanjene.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zakon o privremenom uređenju isplate penzija je u primeni od novembra 2014, što je bila jedna od mera fiskalne konsolidacije.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je pronašlo novu formu za pokretanje postupka ocene ustavnosti tog zakona, podrškom poslanika Skupštine Srbije.

Zamenik predsednika tog sindikata Mile Delić je rekao da, prema članu 168 Ustava Srbije, ako akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti nekog zakona podrže poslanici Ustavni sud će morati da ga razmatra. "Za pokretanje ovog postupa dobili smo podršku 27 poslanika koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji", rekao je Delić.

Dodao je da je Ustavni sud od 2015. godine odbio neke inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona koje su pokretala razna udruženja, organizacije i pojedinci, ali su bile bez podrške poslanika.

U slučaju da Ustavni sud oceni da je zakon kojim su smanjene penzije neustavan penzioneri će, prema njegovim rečima, odštetu moći da potraže preko gradjanske parnice.

Penzioneri, njih oko stotinak pre predaje akta o oceni ustavnosti okupili su se u ponedeljak na trgu Nikole Pašića u Beogradu odakle su sa paraloma "Sud ustavni na popravni", "Koga štiti Ustavni sud" i "Ustavni sud je politički", krenuli prema tom sudu.

Poslanik Dveri Miladin Ševarlić izjavio je na konferenciji za novinare da je 27 poslanika iz devet poslaničkih klubova potpisalo akt o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog zakona, jer smatraju da nije u saglasnosti sa ustavom Srbije, opštim medjunarodnim pravom i medjunardnim konvencijama.

"Ovim aktom ne tražimo samo zaštitu penzionera kojima su smanjene penzije iznad iznosa od 25.000 dinara, nego štitimo i interese penzionera koji su oštećeni zbog obustave uskladjivanja penzija sa rastom cena, kako je prevdijeno zakonom", rekao je on.

Podršku inicijativi su dale poslaničke grupe Dveri, Dosta je bilo, Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka, Klub samostalnih poslanika – poslanici Gradjanske platforme, Klub slobodnih poslanika, SDS - Narodna stranka, Pokret za spas Srbije i samostalni poslanici.

Šef poslaničkog kluba "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić rekla je da grupa takodje podržava tu inicijativu, jer su penzije stečeno pravo i penzioneri su godinama odvajali novac za penzioni fond. "Očekujemo od Ustavnog suda da se o ovome izjansi, jer je jasno da je akt neustavan i da je od otimanja dela penzija do ukidanja samo jedan korak", rekla je ona.

Poslanik Dosta je bilo Branislav Mihajlović ocenio je da taj pokret od početka bori protiv tog zakona, koji je uništio dostojanstvo ogromnog broja penzionera Srbije.

Poslanica Dveri Marija Janjušević rekla je da će inicijativa omogućiti da se penzionerima vrate sredstva koja su im oteta prethodnih godina i dodala da će se ona naročito zalagati i za one koje su u medjuvremenu preminuli i za prava njihovih porodica.

"Ubeđeni da će Ustavni sud da donese pravednu odluku na osnovu ovog akta, koji će povratiti dostojanstvo penzionerima", rekla je ona.

Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija od novemnra 2014. godine smanjene su penzije svim penzionerima koji primaju penziju višu od 25.000 dinara, a predstavnici vlasti ove godine najavili su da će taj zakon biti ukinut a penzije povećane.

"U najavama ukidanja zakona predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) i predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da oštećenim penzionerima nadoknadi neisplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima, tako da je veoma važna ocena ustavnosti zakona pre donošenja akta o njegovom ukidanju", navodi se u saopštenju Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu