"Hram Svetog Save nije "rupa bez dna", enormno visoka sredstva"

Za izgradnju Hrama Svetog Save uzima se novac i od poštanskih markica, i to već 13 godina.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2018.

19:36

Foto: Thinkstock

Crkva i Pošta su sve ugovorile, i obe imaju procenat od prodatih doplatnih markica. To je samo još jedan u nizu načina na koji se finansira izgradnja svetosavskog hrama.

Ako danas rešite da nekome pošaljete pismo, uz redovu, trebaće vam i doplatna markica od 10 dinara.

To je uredba koju je donela Vlada Srbije i koja traje od jula do septembra ove godine.

Ali ne samo ove, 2018 godine.

"Nisam bas siguran koliko ali mislim da se markice plaćaju već 15 godina", kaže istoričar i verski analitičar Aleksandar Raković.

I tako od 2005., svake godine u istom periodu ista naplata. To potvrđuje i mejl kojim na pitanja odgovara Pošta Srbije:

"Javno preduzeće „Pošta Srbije”, Beograd i Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve zaključili su Ugovor o prodaji doplatne poštanske marke „Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save.”

Štampa se 7,6 miliona ovih markica. Računica kaze da je zarada samo od toga 76 miliona dinara. Crkva i Pošta su ugovorile i kome koliko novca ide:

"Na ime prodaje i naplate doplatnih maraka 10% od ukupnog iznosa prodatih doplatnih maraka,pripada Javnom preduzeću „Pošta Srbije”."

Na ime izrade idejno - likovnog rešenja i pripreme za štampu na račun Poste ide još 5,2 % novca od doplatnih markica. Tako je 2016. Pošta samo na ovaj način zaradla čak 11 miliona dinara .

Nije poznato do kada ce akcija doplate trajatio pošto je nemoguće predvideti i kada će se ovaj Hram konačno završiti.

"Kada bude bilo sredstava, ta sredstva su enormno visoka, onda će Hram biti završen. Ako bi se sredstva obezbedila onda bi to bilo u narednih desetak godina", ističe Raković.

Čekajući donatore i sredstva , crkva deo svoje imovine na NBG izdaje za izgradnju luksuznog stambeno poslovnog kompleksa, ali se taj novac ne koristi za izgradnju Hrama. Uz to, zidaju se nove crkve, iako Hram, kao najznačajniji, nije ni blizu kraju.

"Ne, nemam ni malo utisak da je Hram "rupa bez dna" jer se radi o najvećoj takvoj pravoslavnojh crkvi u svetu", kaže Raković.

Od SPC je gotovo nemoguće dobiti bilo kakav odgovor, pa i onaj koliko je još novca potrebno za završetak radova . Tako ostaje nepoznanica koliko će još dugo pošta zarađivati na doplatnoj markici. Irini je pismo bilo vazno a kad je ovako ozbiljno ne razmišlja se puno o dodatnoj naplati . I novcu koji crkva i posta dele na doplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: