"Za gosta koji ostaje 5 dana u Srbiji - 15 EUR"

Više od tri miliona turista posetilo je prošle godine Srbiju, što je za 12 odsto više nego 2016. godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2018.

13:21

Foto: Thinkstock

Turističke agencije koje organizuju grupne dolaske gostiju iz inostranstva od maja mogu da računaju na subvencije države koje iznose 10 ili 15 evra po gostu, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Broj noćenja stranih turista u 2017. bio je veći od 8,3 miliona što je za 11 odsto više nego 2016. godine, a u prvih šest meseci 2018. broj gostiju raste u odnosu na isti period prošle godine, kažu u PKS.

"Beleži se porast gostiju u prvih šest meseci ove godine za 11 odsto. To je više od 1,2 miliona turista za prvih šest meseci i broj noćenja je porastao za 12,2 odsto", kaže za Tanjug sekretar Udruzenja za turizam Tijana Maljković.

Najpopularnija mesta za strane turiste su gradovi kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, što se tiče planina, to su Zlatibor, Kopaonik i Tara, a kada je o banjama reč, najviše dolaze u Vrnjačku Banju, Soko Banju i Bukovičku Banju.

U prvih pet meseci 2018. najviše je bilo stranih turista iz BiH, Bugarske, Hrvatske, Turske, Slovenije, Kine, Crne Gore, Nemačke, Makedonije i Rumunije.

Maljković je rekla da su u maju PKS i Ministarstvo turizma, trgovine i telekokomunikacija održali dve prezentacije u Beogradu i Nišu upravo kako bi predstavili članicama PKS koje se bave turizmom kako mogu da se prijave za subvencije koje daje Ministarstvo.

Objasnila je da se subvencije odnose prvenstveno na receptivne turističke agencije koje mogu da se prijave za grupne dolaske gostiju, a da je iznos namenjen za grupne dolaske minimum 15 stranih turista koji borave od tri do pet noći u Srbiji 10 evra po gostu.

Ako gosti borave u Srbiji više od pet noći, turističke agencije mogu da apliciraju za 15 evra po gostu, kaže Maljković i navodi da su turističke agencije počele da se prijavljuju, te da ima dovoljno sredstava.

Kako je rekla, turističkih vodiča ima dovoljno i upravo je u toku edukacija turističkih vodiča samo za grad Beograd, kao i za pojedine jezike sa novih tržišta sa kojih dolaze turisti, kao što su kineski, indijski i arapski jezici.

Povodom najavljenog usvajanja zakona o turizmu i o ugostiteljstvu, Maljković je rekla da su u junu PKS i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovali dve javne rasprave u kojima su učestvovale turističke organizacije, predstavnici privrede i sve asocijacije koje okupljaju predstavnike turizma, kao što su Hores, Yuta, Atas, Udruženje Banja, Udruzenje vodica i Udruženje ugostitelja Novog Sada.

Maljković kaže da je jedan od prioritetnih zadataka novog zakona o turizmu suzbijanje sive ekonomije.

Navela je da se zakonom o ugostiteljstvu prvi put predviđa uvođenje centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (E- turista), kao jedinstvenog i centralizovanog elektronskog informacionog sistema, sa svim relevantnim podacima o pružaocima usluge smeštaja i objektima za smeštaj.

"Tu će biti dostupne apsolutno sve informacije koje se tiču pružalaca smeštaja usluga, bukvalno svih činilaca turističke industrije", navela je Maljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: