Vučić: Plaćali smo po 20.000 EUR, stiže još jedan FOTO

U zdravstvo ćemo ulagati još više, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, posle obilaska Kliničkog centra, koji je dobio prvi X-nož.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2018.

13:03

Vučić: Plaćali smo po 20.000 EUR, stiže još jedan FOTO
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Drugi x-nož bi trebalo da stigne već 1. avgusta i to će značiti da ćemo mnogo uštedeti", poručio je Vučić.

X-nož je inače, kako je objasnio, precizniji od Gama-noža, a za svaki tretman x-nožem plaćali smo 20.000 evra.

Vučić je poručio i da uskoro treba da bude potpisan ugovor o rekonstrukciji kompletnog Kliničkog centra, te da će, kao sto je Niš dobio najmoderniji KC, tako isto biti i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu,
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Jer, kako je rekao, 50 ili 60 godina u KC Srbije ništa nije uloženo, jednom je promenjena stolarija, a i to, kako je naveo, kao i da nije, a to je ustanova s kojom se svaki građanin susreće, te je važno da sve to bude čistije, urednike, bolje opremljeno.

Sadašnji radovi, kojima je, kaže, zadovojlan, koštali su oko 8,5 miliona evra, a kompletna rekonstrukcija koštaće 69 miliona evra, a on očekuje da taj ugovor bude potpisan naredne nedelje.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
U Urgentni centar KCS svakog dana dolazi između 17 i 27 hiljada ljudi, i kako je rekao, toliko ulaganje i nije neki veliki novac, ali do sada ništa nije rađeno vise desetina godina.

"Danas radimo sveobuhvatne radove i kupujemo najmodernije aparate i to pokazuje naš veliki i značajni napredak i to će svi nasi ljudi moći da vide svakog dana", rekao je VUčić.

Poručio je i da je zadovoljan napretkom, pomenuvši da Srbija za zdravstvo izdvaja petinu budžeta i da je zato važno da sve to izgleda mnnogo bolje nego danas.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Pacijenti će, dodao je, biti u mnogo boljim sobama, lekari i medicinsko osoblje takođe, a posebno je istakao da vlada mora da uveri medicinske sestre, jer njihov je posoa najteži, da želi da oni ne odlaze, te da će im omogućiti bolje uslove.

"Zamolio sam članove vlade i premijerku i ministra Lončara, da posebno vodimo računa lekarima i medicinskim sestrama, da se niko drugi ne naljuti, jer mnogo je to težak posao. Hoćemo da zaustavimo odlazak, da kazemo da su Srbiji potrebni, ali i da smo svesni svesni koliko vise treba da platimo", porucio je.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Jer, citirao je bivšeg guvernera Jelašića, pare ne padaju s kruške, te dodao - država mora da zaradi, a ne da se prostire duže nego što može i sme, jer dovodite zemlju pred bankrot.

"Danas plaćamo cenu tako neozbiljne poltike, ali danas već možemo da trosšimo jer smo uradili ozboljne reforme, možemo da trosimo vise, ali i dalje moramo da buzdemo pažljivi da nam se ne ponovi situacija", poručio je Vučić, te obećao da će u zdreavstvo biti još vise ulaganja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) i izgradnji novog Centra za "Iks" nož, jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
U izgradnju Centra za „Iks“ nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

Prednosti Iks noža su da je vrlo precizan, i da se tokom intervencija na kičmi tim nožem izbegava oštećenje kičmene moždine.

Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija, koji su veličine pet do šest centimetara.

Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu.

"Iks" nož omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Omogućava i plasiranje veće dnevne doze što povećava efikasnost samog zračenja, smanjuje broj bolničkih dana za pet do šest puta, omogućava kontrolu preciznosti na osvnovu skenera, a ne običnog rendgen snimka, a kontrola se može vršiti i tokom samog zračenja.

"Iks" nož omogućava da veći broj pacijenata bude tretiran u toku jednog dana sa jednakom ili većom preciznošću nego što to može da uradi bilo koji drugi aparat za stereotaksično zračenje celog tela.

Poboljšava kvalitet života bolesnika koji se leče radioterapijom, i omogućava precizno zračenje i onih tumora koji su previše veliki za gama nož.

Predsednik obilazi i radove na obnovi fasade Urgentnog centra.

Kako je navedeno, radovi na obnovi fasase, sanaciji krova, zameni dela prozora i adaptaciji tavanskog prostora na objektu Urgentnog centra počeli su 24. maja i biće završeni do 22. oktobra.

Sa predsednikom su Urgentni centar obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrasanjih poslova Nebojša Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: