Srbija plaća milionske penale: Zašto ne koristimo novac?

A dok nas MMF poziva na štednju, država Srbija godišnje plaća milione evra penala za neiskorišćene, a odobrene kredite.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 19.07.2018.

18:33

Srbija plaća milionske penale: Zašto ne koristimo novac?
Foto: Thinkstock

Samo prošle i početkom ove godine, zbog toga što nismo iskoristili novac od kredita koje smo dobili, platili smo oko 4,4 miliona evra.

Neuspešna realizacija...neuspešna realizacija...neuspešna realizacija...Tako otprilike izgleda pogled u kreditnu dokumentaciju ministarstva saobraćjaa gradjevine i infrastrukture.

"U našem resoru se kreće realizacija od 40 do 90 odsto", kaže državni sekretar Miodrag Poledica.

Ali kako se uopšte dogodi da za nešto tražimo novac, dobijemo ga, i onda ga ne potrošimo?

"Projekti nisu bili spremni za realizaciju zbog na primer eksproprijacije", kaže Poledica i objašnjava da je za to odgovornost široka.

Ali još niko nije odgovoarao iako se iz budžeta godinama unazad troše milioni.

Penali kreditorima ne plaćaju se samo za velike infrastrukturne projekte, poput koridora, već i za garancije koje su date za kredite javnih i državnih preduzeća. Kome, koliko - nismo uspeli da saznamo.

A u Ministarstvu finansija koje je dužno da kontroliše kako i zbog čega se novac ispalćuje nismo dobili nikakv odgovor. Ministar Siniša Mali danima nema vremena da odgovara na pitanja Prve TV.

Savetnik za investicije i ulaganja Mahmut Bušatlija objašnjava da ovakva praksa postoji više od 15 godina.

"Vi ne možete bez ozbiljnog planiaranja ali nažalost naša demokratizacija nije donela političku svest da to mogu političari da rade. Svaka banka mora da zaštiti interese jer ako vam odobri sredstva mora za vas da ih drži i ako vi to ne plaćate morate da im platite kaznu", objašnjava Bušatlija.

Suština je u dugoročnom planiranju. Dok god ga ne bude bilo, trošiće se milioni godišnje na nepovučene a odobrene kredite. Trend ipak pokazuje da se situacija poslednjih godina popravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: