Tabaković otvorila novčanik i pokazala: Shvatite, uštedećete FOTO

Domaća Dina kartica povećava broj bezgotovinskih plaćanja, a smanjuje troškove i udeo sive ekonomije, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.07.2018.

15:35

Tabaković otvorila novčanik i pokazala: Shvatite, uštedećete FOTO
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Guverner je to izjavila na promociji Dina kartice Komercijalne banke, koja je prošlog meseca izdala 11.000 tih kartica, a na kojima se nalazi deo slike mlade srpske slikarke Gale Čaki.

Tabaković je podsetila da je 7. oktobra 2003. prvi put realizovana transakcija sa Dina karticom, koju su osnovale NBS i poslovne banke.

"Dina je tada osnovana sa istim ciljem sa kojim je promovišemo i danas - da povećamo broj bezgotovinskih plaćanja i da smanjimo udeo sive ekonomije, odnosno da pokažemo da poštujemo sebe, poštujući državu, time što plaćamo poreze", podvukla je Tabaković.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Kaže da je Dina u jednom periodu izgubila svoj kontinuitet, uprkos pokušajima države da sve velike i moćne "vuče za rukav", kako bi Dina postala kobrend.

"Nismo uspeli, ali nas to nije demoralisalo. Želimo da promovišemo Dina kard sistem, kao što to rade sve razvijene i mnogo snažnije zemlje od Srbije, razvijajući domaći kartični sistem", kaže Tabaković.

Prema njenim rečima, ne postoji tako bogata država i bogat pojedinac koji može sebi da dozvoli luksuz da u maloj radnji na uglu, plaća karticom internacionalnog brenda. Plaćanje Dinom ne samo da je jeftinije i efikasnije, već je ta transakcija sigurnija, a istovremeno deo prihoda ide u budžet za bolnice, obdaništa, za razvoj kulture i podršku mladima. "Vi shvatite da svaki put kada provučete Dina uštedite sebi i svojoj državi", podvukla je Tabaković.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Guverner je otvorila svoj novčanik i pokazala da u njemu ima Dina karticu Banke Poštanske štedionice, te istakla da će uzeti Dina karticu svake banke i da će njima plaćati.

Ona je pokazala da ima i Master i Viza kartice i rekla da njima plaća samo onda kada mora.

"Postoje danas neki šaljivi ljudi u nekim bankama i predstavljaju nam Dinu kao nov proizvod želeći time da odugovlače sprovođenje zakona u kojem svaki građanin Srbije treba da ima omogućen pristup svom platnom računu karticom koja može u Srbiji da se realizuje", rekla je Tabaković i poručila im: "Šaljivdžije, pridružite nam se".

Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, izrazio je zadovoljstvo što je ta banka u svoje poslovanje uključila novi-stari brend "Dina karticu" i podvukao da je Komercijalna banka u prošlom mesecu izdala 11.000 novih Dina kartica.

"Komercijalna banka je odlučila da uđe u dodatni razvoj Dina iz više razloga, a jedan od razloga je što je to domaća kartica i svi troškovi vezani za tu karticu su daleko niži i mnogo bliži svim klijentima banke, a cilj je da klijent bude zadovoljan", rekao je Medan.

Istakao je da je banka, takođe, želela da podstakne najbolje u našoj zemlji, a to su mladi umetnici i stvaraoci, te je odlučila da na svojim Dina karticama "utisne" deo slike mlade srpske umetnice Gale Čaki.

Osim Dina kartice za fizička lica, Medan je najavio i da će banka od 15. avgusta lansirati i Dina biznis karticu, za sva pravna lica.

"Ponosni smo i što je Komercijalna banka napravila mali iskorak jer je Dinom moguće plaćati i preko interneta", rekao je Medan i najavio da je to plaćanje uskoro biti prošireno za sve korisnike.

Kaže da je do sada podeljeno dva miliona Dina kartica koje se mogu realizovati u 65 terminala širom Srbije.

Medan je podelio Dina kartice Komercijalne banke guverneru Tabaković, kao i ministrima u Vladi, Zoranu Đorđeviću i Nenadu Popoviću, koji su takođe prisustvovali promociji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: