Sindikat Azotare: Nastavljamo borbu, nećemo stečaj

Radnici pančevačke Azotara i dalje traže da država kao vlasnik te fabrike minelarlnih đubriva umesto stečaja pronađe drugo rešenje koje bi im omogućilo da rade.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.07.2018.

11:51

Sindikat Azotare: Nastavljamo borbu, nećemo stečaj
(Foto: Thinkstock)

"A ne da uz otpremnine budemo upućeni na tržište rada", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Gradiša Živanović.

On je za agenciju Beta, pre početka današnjeg razgovora predstavnika sindikata i poslovodstva fabrike sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, rekao da nisu odustali od zahteva da fabrika nastavi da radi u punom kapacitetu.

"Nastavljamo našu borbu i kakve ćemo mere preduzeti zavisi od ishoda današnjih razgovora sa Antićem", rekao je Živanović.

Dodao je da se "borba nastavlja uprkos činjenici da su direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i ministar Antić rekli da fabrika mora u stečaj" zbog prezaduženosti. Odluka o stečaju doneta je početkom jula uprkos činjenici da je u januaru 2017. godine u rad pušten rekonstruisani pogon za proizvodnju mineralnog đubriva KAN.

Antić je jutros rekao da će razgovarati sa predstavnicima sindikata i poslovodstvom Azotare "kako bi se pronašlo najbolje rešenje za zaposlene", a tema razgovora, između ostalog biće i socijalni program.

je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da je cilj da stečajni postupak bude brz i efikasan, a da se potom Azotara ponudi za prodaju. "Mi gajimo neku vrstu empatije prema radnicima i prema čitavoj situaciji sa Azotarom, zato i želimo da razgovaramo o dobrom socijalnom programu, konzervaciji proizvodnih kapaciteta, da posle iz stečaja ponudimo Azotaru na prodaju", kazao je Antić.

On je naveo da je Azotara defakto u stečaju od 2011. godine, da su tada njeni gubici iznosili oko 140 miliona, a da sada iznose 200 miliona evra.

Azotara je, kako je za Betu navelo rukovodstvo fabrike, dužna oko 202 miliona evra i to najviše Srbijagasu, oko 90 odsto, ;tri odsto su obaveze prema budžetu Srbije, dva odsto čine dugovi prema Elektroprivredi Srbije (EPS) za struju, a samo pet odsto su obaveze prema komercijalnim poveriocima. Finansijske obaveze prema Srbijagasu su velike jer se gas koristi kao sirovina za proizvodnju đubriva. Opozicione stranke ukazuju da sve okolne zemlje imaju fabrike đubriva - Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Rumunija, a da će Srbija ako Azotara ode u stečaj zavisiti od uvoza đubriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: