"Po indeksu otvorenih podataka smo prvi u regionu"

Otvaranje podataka javnih institucija za korišćenje je strateška obaveza Vlade Srbije, a reflektuje se i u strategiji za razvoj e-uprave u Srbji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.07.2018.

09:49

(Foto: Thinkstock)

To je izjavio direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović koji boravi u Gruziji u delegaciji koju predvodi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovao je na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (Open Government Partnership), koji se ove godine održava u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

On je u okviru samita učestvovao na ministarskom sastanku koji je okupio ministre i predstavnike Vlada i predstavio stanje i perspektive koje Srbija ima u otvaranju podataka.

"Srbija podržava ključne vrednosti iz OGP Deklaracije koje su u skladu sa u ciljevima sveobuhvatne reforme javne uprave u Srbiji, obezbeđivanje kvalitetnih servisa za građane i privednike i stvaranje javne administracije koja će podsticati ekonomsku stabilnosti i povećati životni standard", rekao je Jovanović.

Srbija je uključena trenutno u nekoliko međunarodnih OGP rejting lista, kao što je OGP indeks i OGP barometar i kao učesnik OGP inicijative iz 2012.

"Otvaranje podataka javnih institucija u svrhu ponovne upotrebe predstavlja strateško opredeljenje Vlade Srbije i kao takvo našlo je mesto u Strategiji razvoje eUprave za period 2015 - 2018 i u učešću Srbije u inicijativi Partnerstva za otvorenu upravu", objasnio je Jovanović.

U oktobru 2017. godine, podsetio je Jovanović, predstavljen je i prvi nacionalni Portal otvorenih podataka, centralno mesto na kojem su objedinjeni podaci državne uprave i lokalne samouprave i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru.

"Broj institucija i dostupnih informacija na Portalu, udvostručen je za svega četiri meseca od pokretanja platforme, a najbolji pokazatelj velikog pomaka u ovoj oblasti je indeks otvorenih podataka, po kojem je Srbija na prvom mestu u regionu i 41. na listi svih članica Ujedinjenih nacija".

Podatke na portalu, dodaje, do sada je objavilo 27 institucija, koje su ukupno otvorile 104 skupa podataka sa ukupno 353 resursa (datoteka).

Neke od obaveza Srbije iz akcionog plana OGP su objavljene u državnom budžetu u otvorenom formatu - objavljivanje informacija o finansiranju medija od strane države u otvorenom formatu, kao i elektronski kalendar za finansiranje iz budžeta projekata i programa organizazcija civilnog društva što će doprineti transparentnosti u ovoj oblasti, smatra Jovanović.

Direktor Partnerstva za otvorenu upravu (Open Government Partnership) Sanjau Pradhan, u uvodnom obraćanju na početku samita, pohvalio je Srbiju i istakao našu zemlju kao odličan primer rada na transparentnosti podataka.

"U doba kada većina zemalja sveta svoje podatke teži da učini manje dostupnim, Srbija u velikoj meri primenjuje koncept otvorenih podataka", rekao je Pradhan.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je takođe uzela učešće na samitu u okviru premijerskog panela je u svom obraćanju naglasila da je Srbiji digitalizacija jedan od ključnih prioriteta, pre svega, u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja. Brnabić je podsetila da je Kancelarija za IT i eUpravu već u prvoj godini postojanja osvojila Nagradu za razvoj informacionog društva koju dodeljuje Svetski samit o informacionom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: