"O udelu države u RTB Bor tek će se razgovarati"

RTB Bor posle izbora strateškog investitora neće ostati u većinskom vlasništvu Srbije, ali će država svakako imati udeo u toj kompaniji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.07.2018.

18:44

(Foto: Thinkstock)

O tome će se tek razgovarati sa potencijalnim investitorima, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je za Tanjug rekao da u Ministarstvu privrede očekuju da se će izbor strateškog investitora za RTB Bor biti uspešno okončan krajem septembra, a da će se prilikom ocenjivanja kvaliteta ponuda uzeti u obzir ponuda o vlanisničkom udelu.

To će, navodi, biti stvar ponude i oko toga će se razgovarati.

"Mi nismo to odredili u pozivu. To će biti stvar ponuđača, odnosno potencijalnih investitora. Između ostalog, to će se kvalifikovati najviše, odnosno ocenjivati kao kavlitet u ponudi sa strane investitora. Ko da bolju ponudu, u tom konktekstu, što je za Srbiju prihvatljivo, to ćemo naravno da prihvatimo", rekao je Stevanović.

"Koliki će procenat biti, to podrazumeva kvalitet ponude koju će potencijalni inevstitori da daju i o tome ne možemo da govorimo dok ne vidimo kakve su ponude", dodaje Stevanović.

Precizirao je da će se ocenjivati tempo, dinamika i način trošenja 350 miliona dolara kao obaveza za strateškog investitora, a takođe na kvalitet ponude uticaće i plan investicija i trošenja novca od cetvrte do šeste godine po isteku tog trogodišnjeg roka.

Govoreći o javnom pozivu za RTB Bor koji je danas raspisan, Stevanović je rekao da do 20. avgusta zatvara poziv i da do tada svi zainteresovani sa svih strana sveta mogu da dostave svoje ponude.

Objasnio je da će se posle toga komisija baviti tehničkom ocenom ponuda i predložiti Vladi Srbije rang listu potencijalnih investitora.

"Nakon toga, Vlada će imati rok 120 dana da razgovara sa onima koji su najbolje rangirani, da donose odluku da Bor dobije strateškog partnera i da to bude jedan novi početak za Bor, jedno novo vreme, vreme koje će podrazumevati razvoj, investicije, zapošljavanja kako bi se sve pozitivno odrazilo na budžet Srbije", kaže Stevanović.

Obaveza potencijalnog strateškog investitora biće da zadrži postojeći broj radnika u RTB Bor.

"Ono što očekujemo je da će taj broj kroz vreme i investiranje u Bor da se povećava i da se širi. RTB Bor u ovom trentku ima pozitivno tekuće poslovanje. Sve ono što se u protekle dve godine dešavalo zaista je doprinelo da Bor bude atraktivan i da ima pozitivne poslovne rezultate", navodi Stevanović.

Za RTB Bor je rekao da ima mnogo širi značaj za Srbiju i državni budžet, te da je zato važno da potencijalni strateški investitor pored novca dovede i kapital u smislu znanja i ljudske resurse, nove tehnologije koje će RTB Bor učiniti produktivnijim i tržišno konkurentnijim, kao i sve ono što će dovesti do pozitivnih kretanja u budžetu Srbije i u njenom BDP-u.

Naveo je da su Vlada Srbije i Ministarstvo privrede u proteklih godinu, dve učinili mnogo kako bi RTB Bor doveli na korak pred uspešno okončanje ove transakcije. Podsetio je da je 2016. usvojen Unapred pripremljeni plan reorganizacije i da od tada kompanija pod drugačijim i lakšim okolnostima radi i funkcioniše.

Sve je to, kaže, omogućilo da u tom periodu RTB Bor iz sopstvenog poslovanja potroši oko 200 miliona dolara u servisiranje nasleđenih obaveza, ali i u osavremenjivanje procesa proizvodnje.

"Sve to ga je učinilo atraktivnim da danas možemo da objavimo poziv i da ga ponudimo investitorima", navodi Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: