IT organizacije: Loše izmene zakona o drumskom saobraćaju

Nekoliko IT organizacija uputilo je ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović dopis u kojem navode da nacrt Zakona o prevozu putnika onemogućava digitalizaciju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

15:27

IT organizacije: Loše izmene zakona o drumskom saobraćaju
(Foto: Thinkstock)

Kako je navela Inicijativa Digitralna Srbija na svom sajtu, predlozi izmene Zakona se odnose na obavezu korišćenja taksimetra, a isključuju opciju odredjivanja cena putem digitalne aplikacije i ustanovljavaju obavezu overavanja računa pečatom prevoznika.

Dodaju da su predlozi izmena Zakona o drumskom saobraćaju objavljeni na nekim od foruma taksi udruženja i da, ukoliko su tačni, "eksplicitno isključuju mogućnost korišćenja savremenih tehnologija, onemogućavaju unapređenje oblasti prevoza putnika i nanose štetu krajnjim korisnicima".

IT organizacije su u dopisu ministarstvu ocenile da takve promene "udaljavaju Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva".

"Verujemo da bi sporne izmene dodatno doprinele ograničavanju konkurencije i ugrozile kvalitet usluga koje su potrebne građanima. Posao države je da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona", navedeno je u dopisu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prenosi Inicijativa Digitalna Srbija.

U dopisu se primećuje i da je regulisanje drumskog saobraćaja izazov s kojim su se sretale i druge države, poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske i Rumunije, koje su našle načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkurentnost na zadovoljstvo svih strana. Organizacije su ministarki Mihajlović uputile poziv da vrati nacrt zakonskih izmena na razmatranje, s tim da u raspravu bude uključen širi krug zainteresovanih strana, a potpisnici su ponudili svoje vreme i stručnost kako bi pomogli rad tela koja definišu propise.

Dopis je potpisalo osam IT organizacija u Srbiji - Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT, koje u Srbiji zapošljavaju više od 22.000 ljudi i odgovorne su za najjači izvozni proizvod Srbije danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: