Da li vi posle osam sati bežite s posla ili je razlog tome umor?

Kod nas se u proseku radi 41 sat nedeljno, a Zakon o radu dozvoljava smanjenje ne manje od 36 sati nedeljno kroz kolektivne ugovore

Srbija

Izvor: B92

Subota, 14.07.2018.

09:03

Da li vi posle osam sati bežite s posla ili je razlog tome umor?
(Foto: Thinkstock)

Dok u Austriji još uvek traju protesti radnika zbog najavljenih novih mera vlade o mogućem uvođenju 12-časovnog radnog vremena, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najavljuje da će uputiti predlog Skupštini Srbije da se u našoj zemlji radno vreme skrati sa osam na šest sati, po uzoru na Švedsku.

Namera vlade u Beču je da se zadržava zakonsko osmočasovno radno vreme, odnosno radna nedelja od 40 sati, ali da preduzeća treba da dobiju mogućnost da od zaposlenih, ako na to dobrovoljno pristanu, u slučaju potrebe, zatraže da rade i 12 sati, uz nadoknadu kroz slobodan dan ili novac, podseća Politika.

U isto vreme POKS podseća i da je u Švedskoj jedan od najvećih proizvođača automobila, prešao na šestočasovno radno vreme pre 13 godina i da tako rade do danas jer se ovaj model pokazao odličnim i za radnike i za poslodavce. Šefovi su zadovoljni povećanom produktivnošću, a radnici srećniji jer manje borave na poslu. A Australijanci razmišljaju da petak proglase neradnim danom.

Da li naši radnici posle osam sati zaista prvi pojure na vrata kako bi izašli s posla i da li je razlog tome umor, ili to što nemaju posla pa im sedenje i čekanje, da sat za kraj radnog vremena otkuca, teško pada?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: