Prekretnica: Gradiće se ovi auto-putevi i koridori

Srbija je na prekretnici investicija u punu infrastrukturu i od sledeće godine gradiće se novi autoputevi i koridori.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

19:24

Prekretnica: Gradiće se ovi auto-putevi i koridori
Foto: Thinkstock

To je izjavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović tokom posete Koridorima Srbije.

Mihajlović je nakon sastanka sa direktorima Koridora i Puteva, Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom, rekla da je zato prvi put posetila preduzeće Koridori Srbije.

Mihajlović je rekla da sledeće godine počinje novi investicioni ciklus u infrastrukturu od pet milijardi evra, od čega će polovina biti za izgradnju autoputeva.

"Počinjemo sledeće godine izgradnju nekih novih koridora i autoputeva. Pričamo o Moravskom koridoru, autoputu Mira, odnosnoj prvoj deonici od Niša do Pločnika i drugim i sada se bavimo projetno tehničkom dokumentaciju", navela je ministarka.

Mihajlović je pohvalila Koridore Srbije, ističući da sada postoji mnogo bolja organizacija nego pre dve godine i da je zato zahvalila direktoru i zaposlenima na zajedničkom radu.

Kako kaže, Koridori Srbije završavaju putni Koriodor 10 i rade kao nadzor na Koridoru 11, a pred njima se nalaze i novi projekti pošto će to preduzeće biti invetitor za Moravski koridor od Pojata do Preljine, zatim za autoput Mira od Niš do Merdara i Fruškogorski koridor.

Ministarka je rekla da će Putevi Srbije nastaviti proces reformi, kao i da će biti investitor u projektu izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, zatim za izgradnu brzih saobraćajnica Šabac - Loznica i Zrenjanin - Novi Sad.

Kada je reč o Moravskom koridoru, vrlo je bilizu dobijanje finansijskih ponuda od zaintereosvanih kompanija, koje bi trebalo da bude dobijene u septembru kako bi mogli da se zaključe ugovori na jesen.

Istakla je da Moravski koridor veoma važan jer će povezati koridore 10 i 11.

Kaže da su dve kompanije zainteresovane - kineska CRBC i američka Behtel i da se sa njima pregovara.

Ona je rekla da vlada od pre tri godine nema problem sa odobrenim, a nepovučenim sredstvima i da se više ne plaćaju penali, kao i da jedino postoji kašnjenjenje kod Puteva Srbije u povlačenju sredstava od 400 miliona evra namenjenih za rehabilitaciju putne mreže.

Kada je reč o sredstvima za investicije, Mihajlović je rekla da je ranije država sredstvima iz budžeta mogla da učestvuje do pet ili 10 odsto, dok će sada zbog dobrog stanja u budžetu taj iznos biti mnogo veći.

Kako je navela, autoput Mira će finansirati EBRD i EIB, dok će se Fruškogorski koridor, od Novog Sada do Rume, možda graditi koncesijom.

Babić je rekao da će ove godine biti završen ceo putni Koridor 10 kroz Srbiju i da je trenutni stepen završenosti 95,8 odsto.

Kazao je da su na južnom kraku završena tri od šest lotova, a da će tunel Manajle biti potpuno gotov do kraja septembra.

Kada je reč o kreditima Koridora Srbije, Babić je rekao da je Svetska banka planirala da se izvedu radovi u vrednosti od 30 miliona evra, a da su izvedeni radovi vredni 42 miliona, zatim da je plan EIB-a bio da će biti urađeni radovi vredni 50 milona evra, a da je urađeno više od 120 miliona evra.

"Na svim projektima smo dali dodatni gas kako bi se svi ti krediti povukli i završilli projekte", dodao je direktor Koridora Srbije.

Babić je čestitao Mihajlovićki na dobijanju priznanja evropskog najministra i istakao da ona to svojim znanjem, stručnošću, energijom i rezultatima potpuno zalužuje.

Kaže da je Mihajlovićka često na gradilištu i da je danas prvi put od osnivanja Koriodora neki ministar posetio to preduzeće.

"Postignuti rezultati su posledica zajedničkog, timskog rada. Koridori nisu jedan čovek već 125 zaposlenih, tu je 60 licenciraniih inženjera koji su mozak cele firme, kao i 41 pravnika i ekonomistu koji su stručnjaci za Fidik procedure, koji su duša naše firme", naveo je Babić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: