Skočile devizne rezerve, u junu 11 mlrd EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 11,10 milijardi evra, i veće su za 221,1 milion evra u odnosu na prethodni mesec.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.07.2018.

12:16

Skočile devizne rezerve, u junu 11 mlrd EUR
Foto: Thinkstock

U odnosu na kraj juna 2017. godine, bruto devizne rezerve su povećane za 1,43 milijarde evra, saopšteno je iz NBS.

Junski nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 195 odsto, i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od kriterijuma kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna su iznosile 9,31 milijardi evra, što je za 241 milion evra više nego na kraju maja i predstavlja njihov novi najviši nivo krajem meseca od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u junu je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovinom deviza od banaka u iznosu od 320 miliona evra.

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima, sa ukupnim iznosom od 76,7 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti, koji su iznosili ukupno 97,3 miliona evra, zatim odlive po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka u neto iznosu 47,1 miliona evra, kao i da u potpunosti amortizuju negativan uticaj tržišnih faktora (neto 31,2 miliona evra) koji su obeležili jun.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosio 450,5 miliona evra i bio je za 63,4 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,71 milijarda evra.

U junu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 365 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: