Borča kao Silicijumska dolina - IT grad niče od ove godine

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je za ovu godinu planiran početak izgradnje industrijskog parka u Borči.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

12:36

Borča kao Silicijumska dolina - IT grad niče od ove godine
(Foto: Thinkstock)

"U pregovorima smo koji dugo traju. To je dogovor predsednika Kine Si Đinpinga i našeg predsednika Aleksandra Vučića i u Borči, odmah pored Pupinovog mosta, na prostoru od 320 hektara zemljišta, nadamo se da ćemo ove godine uspeti da završimo svu dokumentaciju da krene izgradnja preko 350.000 kvadratnih metara najmodernijeg industrijskog i tehnološkog prostra", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tamo bi mogle da dođu najveće visokotehnološke svetske kompanije, kao i inovacione kompanije i mladi koji bi otvarali svoje start ap kompanije, a sve po uzoru na najsavremenije parkove danas.

Radiće se, kaže, po fazama, izgradnja će trajati šest do sedam godina, ali sigurno je da će tu biti od 10.000 direktnih radnih mesta i više od 50.000 do 60.000. indirektnih.

Dodao je da su dva programa već pokrenuta i biće realizovana sredstva za otvaranje regionalnih inovacionih start-ap centara kako bi, ne samo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, već i u Čačku,Užicu, Arilju i drugim mestima mladi radili u najmodernijim uslovima i sa najboljom mentorskom podrškom.

Veoma je, kaže, interesantan i program za devojčice, devojke i žene koje bi želele da se bave inovacijama, a to je program promocije ženskog inovacionog preduzetništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: