"Velika kompanija u malom mestu" - naši šiberi u Audiju i Jaguaru

Nemačka kompanija "SD Hirš Automotive" potipisala je ugovor o zakupu industrijskog prostora u "Biznis parku" u Bačkom Petrovcu radi proizvodnje auto-delova.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Proizvodnja, kako se najavljuje počeće iduće, 2019. godine.

Kompanija "SD Hirš Automotive" se bavi proizvodnjom metalnih komponenti koje isporučuje Folksvagenu, Audiju, Škodi, Mercedesu, Jaguaru. Očekuje se da će nemačka kompanija u početnoj fazi zaposliti 20 inženjera u Bačkom Petrovcu.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović ocenio je prilikom potpisivanja da dolazak velikih kompanija u mala mesta doprinosi ravnomernom regionalnom razvoju zemlje.

Kompanija SD Hirš automotive je osnovana 1986. godine u Nemačkoj i bavi se proizvodnjom metalnih komponenata za autoindustriju.

U proizvodnom programu su proizvodi za panorama krovove, kabrio sisteme, turbo punjače, sigurnosne pojaseve, deflektore vetra itd, isporučuju se auto kompanijama poput VW, Audi, Škoda, Mercedes, Jaguar i Range Rover, a proizvodi se izvoze širom Evrope, SAD, Južne Amerike i Kine.

"Srbija je u svetu sve više prepoznata kao zemlja inovacija i znanja, a zahvaljujući našim inženjerima, i odličnom poslovnom ambijentu, sve više stranih investitora dolazi u Srbiju", istakao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je, povodom potpisivanja ugovora o zakupuu, podsetio da je Srbija već vodeća po investicijama u regionu, i izrazio uverenje da će ih u budućnosti biti još više.

"SD Hirš automotiv je jedan od dobavljača poznatih proizvođača automobila kao što su „Mercedes“, „Audi“, „Folksvagen“, „Jaguar“, „Rendž-Rover“. Imaju tri fabrike u Nemačkoj, a uskoro će pokrenuti proizvodnju i u Bačkom Petrovcu. Ova kompanija bavi se proizvodnjom metalnih komponenata za autoindustriju i glavni su proizvođači panoramskih i krovnih prozora, takozvanih "šibera", za sve najveće nemačke proizvođače automobila", objasnio je Popović.

On je napomenuo da je velika stvar za male sredine kao što je Bački Petrovac da privlače svetske kompanije, kao što je ova nemačka, jer one, prema njegovim rečima, donose nova znanja i nove tehnologije, i pozitivno utiču na ravnomerni regionalni razvoj čitave zemlje.

Zahvaljujući kompaniji SD Hirš Automotive u Bačkom Petrovcu ćemo otvoriti nova "pametna" radna mesta, za početak za najmanje 20 inženjera, rekao je Popović izrazivši uverenje da će ova nemačka kompanija prepoznati interes da u budućnosti ovde ima i svoj razvojni i istraživački centar, jer je nedaleko Novi Sad, koji je univerzitetski centar, i gde se nalazi Fakultet tehničkih nauka, koji je izvor odličnih mladih inženjera.

Ugovor o zakupu industrijskog prostora između privatne industrijske zone Busineš Park Bački Petrovac i Nemačke kompanije SD Hirš automotive (SD GmbH Klaus Hirsć) potpisali su Aleksandra Rosenberg, direktorka kompanije SD Hirš automotive i Vladimir Tošić, direktor Busineš Parka.

Srbija

strana 1 od 262 idi na stranu