Mali: Ogroman uspeh, rast od 4,6%

Ministar finansija je istakao i da je rast BDP u prva četiri meseca ove godine iznosio 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je ogroman uspeh.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da u junu suficit u budžetu iznosi 22,1 milijardi dinara, da je za prvu polovinu godine suficit ukupno 30,9 milijarde dinara, a da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca ove godine iznosio 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Finansije Republike Srbije ostaju stabilne, a suficit koji već neko vreme imamo znači više investicija, dalji razvoj privrede i nova radna mesta. Cilj nam je dalje ulaganje u infrastrukturu, inovacije i IT sektor. To je ono za šta se borimo i što znači bolju i jaču Srbiju", istakao je Mali u zijavi za Tanjug.

Precizirao je i da su ukupni redovni prihodi u junu 129,3 milijardi, a rashodi 99 milijardi dinara. Kada je reč o prihodu od poreza na dobit građana, on u mesecu junu iznosi 4,5 milijardi dinara, a povraćaj PDV-a u ovom mesecu iznosi 20,7 milijardi.

Mali je istakao i da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca ove godine iznosio 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je ogroman uspeh.

"Srbija ima značajno veći rast od prosečnog rasta u regionu i Evropskoj uniji. To znači da se naša privreda najzad pokrenula, a najbolje rezultate imamo u građevinarstvu, trgovini, informisanju i komunikacijama. Želja nam je da u budućnosti još više iskoristimo potencijal IT sektora, koji može da bude veliki pokretač cele privrede", zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

strana 1 od 262 idi na stranu