Turski konglomerat merka RTB Bor: Sve što smo mi kupili - radi

Vlasnik turske kompanije "Čengiz holding" Mehmet Čengiz razgovarao je sa rukovodstvom RTB -a o učešću na tenderu za izbor strateškog partnera RTB-a.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Čengiz je na početku dvodnevnog obilaska pogona u sastavu RTB-a u Boru i Majdanpeku kazao da želi da proširi poslovanje ogranka "Čengiz holdinga" koji pokriva rudarsku industriju.

"Državne kompanije nemaju mogućnost donošenja brzih odluka, dok privatne imaju i to je naša velika prednost. Sve državne kompanije koje smo privatizovali u Turskoj danas uspešno rade. Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor", kazao je Čengiz a saopštio RTB Bor.

Kompaniju "Čengiz holding" čini 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara. Posluje u oblasti građevinarstva, energetike, rudarstva, turizma i medija, a preko svojih firmi "Eti Bakir" i "Eti Aluminijum" širi poslovanje u oblasti rudarstva. U njenom vlasništvu je topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, kao i podzemni rudnik bakra "Kjurej". U maju 2013. godine "Čengiz holdnig" potpisao je ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu.

Srbija

strana 1 od 262 idi na stranu