Vlasnik Geoxa priznao: U Srbiji od nule

Najveća italijanska fabrika obuće "Geox" mogla bi uskoro tim zanatom obučiti i srednjoškolce iz Vranja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2018.

11:30

Vlasnik Geoxa priznao: U Srbiji od nule
Foto: Thinkstock

Geox je pre nešto više od dve godine otvorio pogon u Vranju u kojem radi 1.200 radnika koji proizvode obuću za kupce u Njujorku, Parizu, Londonu i drugim svetskim metropolama.

Praksa u "Geox-u" po dualnom principu obrazovanja bila je jedna od tema sastanka predsednika i vlasnika te kompanije Maria Moretija Polegate i gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića u fabrici u Vranju, na kojem je Polegato, kaže gradonačelnik, ponudio da učenici nauče kako se pravi "obuća koja diše".

To je, naime, slogan te italijanske kompanije, a prema Polegatovim rečima, slogan je inspirisan tehnologijom koja je omogućila gumenim đonovima da propuštaju vazduh, a zadržavaju vodu i tako pomognu stopalu da "lakše diše".

"Italijanski dizajn i stil za obuću, uz tu tehnologiju, doprineli su da nastane jedinstven proizvod na tržištu koji je omogućio "Geox-u" da se razvija", objasnio je Polegato.

Kako je tražnja za "Geox-ovom" obućom rasla, tako se širila i proizvodnja, koja se danas nalazi ne samo u fabrikama u Firenci, Milanu i Veneciji, već širom sveta, pa i u Vranju. “Naša proizvodnja je toliko velika da smo naterani da proizvodimo izvan granica Italije. Izabrali smo da proizvodimo u Srbiji zato što je blizu Italije i naših upravnih kancelarija", kaže Polegato.

Dodaje da su u Vranju "krenuli od nule", kada je reč o proizvodnom objektu i obučenosti radnika. "Danas smo zadovoljni cipelama koje se ovde proizvode. Mnogo smo radili tokom ove dve godine kako bi radnici mogli da proizvode kvalitetnu obuću, jer "Geox" je brend kvaliteta", podvlači Polegato.

Kaže da su u Vranju uspeli da dovedu kvalitet, obuče ljude, donesu sirovine, "Geox" tehnologiju, kožu iz Firence i Italijanski dizajn koji se prodaje širom sveta. "Geox prodaje svoju obuću u 115 zemalja na svetu u ukupno 1.150 prodavnica koje se nalaze u modnim ulicama i tržnim centrima najvećih gradova na svetu od Njujorka, preko Toronta, Pariza, Londona, Rima, Milana, Tokija, Sidneja, Šangaja...", ističe vlasnik.

U planu je, kaže Polegato, da u Vranju prošire postojeće kapacitete, ali da će to zavisiti od potrebe na svetskom tržištu.

Kompanija "Geox" godišnje proizvodi 20 miliona pari obuće za muškarce, žene i decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: