"Ako rod vredi 450.000 RSD, koliko će platiti osiguranje?"

Srpski poljoprivrednici dugo će gledati u nebo jer su klimatske promene takve da nas čekaju teški poremećaji vremena i štete na usevima, smatra Milan Prostran.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2018.

12:02

Foto: PrvaTV, screenshot

„Mi smo u nekom davnom vremenu imali obavezno zakonsko osiguranje poljoprivrednih društvenih preduzeća, 40 odsto proizvodnje hrane u bivšoj SFRJ je bilo osigurano. Sada je to napušteno, sve je privatizovano, ima još nekoliko državnih preduzeća, PKB se sigurno osigurava kao državno“, naveo je agrostručnjak Milan prostran za Prvu TV.

Prema njegovim rečima, očigledno je da se to pitanje nameće kao važno.

„Osiguranje će postati kao nasušni hleb, ali tu je ogranočavajuća okolnost što od 600.000 poljoprivrednih gazdinstava čak 77 odsto je do pet hektara. To su poljoprivrednici koji nemaju finansijske moći da uđu u taj trošak, osim onih koji imaju vredne proizvodnje, višegodišnjih zasada. Takvi će morati da osiguraju, a država će morati da se uključi“, naveo je on.

O tome šta kažu osiguravači, kolika je odšteta za na primer 30 ari maline i osiguravanja proizvodnje koja vredi 450.000 dinara i u čemu je paralela sa tim kada ogrebete kola, pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: