Đilas: "Ludilo"; Vesić: Neznalica, nije kamen pomerio kod Save

Izmeštanjem železnice sa prostora Savskog amfitetra Beograd se konačno spušta na reke koje su naš najveci potencijal, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.06.2018.

09:03

Đilas:
(Foto: Thinkstock)

"Dragan Ðilas se još jednom pokazao kao velika neznalica kada je u pitanju razvoj Beograda", rekao je on na Ðilasove optužbe zbog izmeštanja glavne železničke stanice.

Ðilas je na Tviteru napisao da izmeštanje Glavne železničke stanice predstavlja "ludilo jednog čoveka i njegovih Arapa" a tvrdi i da je "nebriga za građane pravo obeležje vlasti".

S tim u vezi Vesić kaže da će ostati zapamćeno da za pet godina vlasti Ðilas nije kamen pomerio na Savskom amfiteatru već je "ostavio stare vagone i pacove".

"Kao što nije bio u stanju ni železnicu da izmesti. A nije da nije hteo. Zato svaki nas uspeh izaziva histeriju kod Ðilasa. Jer svaki nas uspeh, svaki novi kvadratni metar na Beogradu na vodi je dokaz Ðilasove nesposobnosti",kaže Vesić. Vesić navodi da plan za izmeštanje železnice iz centra grada, potiče iz 1972. godine i da je predvideo: izmeštanje putničkog železničkog saobraćaja na Prokop i Novi Beograd, terminal u Makišu i opremanje i servis vozova u TPS Zemun.

Kako navodi Vesić, odmah zatim država je počela izgradnju ove infrastrukture koja je obuhvatila kilometre tunela, mostova, pruga, stanica i drugih pratecih objekata, ali je projekat zbog raspada Jugoslavije devedesetih zaustavljen.

"Ðilas je vladao Beogradom pet godina i imao je priliku da menja ove planove ili da ih sprovodi. Naravno, ništa nije uradio. Verovatno zato što taj posao nije mogao da se nabaci nekom tajkunu", ističe Vesić.

Prema Vesićevim rečima, projekat Beograd na vodi je dao novu snagu građevinskoj industriji koja je pokrenula davno zaustavljene infrastrukturne projekte među kojima je i zavrsetak projekta Beogradski čvor.

"Izmeštanjem železnice sa prostora Savskog amfitetra Beograd se konačno spusta na reke koje su nas najveci potencijal. Pruga koja kao omča oko vrata Beograda danas odvaja delove Palilule, Dorćol, Kalemegdan, Savski Venac od priobalja - konačno će nakon gotovo 50 godina od pocetka tog projekta biti uklonjena, a na njenom prostoru biće linijski park koji ce povezati grad sa rekama", navodi on, saopštio je Beoinfo.

Kako je dodao, zgrada dosadasnje zeleznicke stanice postaće Istorijski muzej Srbije.

Ove godine počinje i potpuna rekonstrukcija Savskog trga na kome će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, čime će taj trg postati pandan Trgu Republike i Beograd će dobiti drugi centar koji simbolicno znači spustanje grada na reke, dodaje.

"Sve bi to Ðilas kao bivši gradonačelnik trebalo da zna, a ne zna", zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: