Poreska reformom obezbeđuje bolju naplatu

Poreska uprava Srbije radi na reformi te službe kako bi naplata poreza bila efikasnija i jednostavnija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

16:00

Poreska reformom obezbeđuje bolju naplatu
Foto: Thinkstock

To je izjavio je vršilac dužnosti pomoćnika direktora Poreske uprave Srbije Miroslav Đinović.

"U Srbiji 370 najvećih poreskih obveznika obezbeđuju 42 odsto prihoda budžeta", rekao je Đinović u Bečićima na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u regionu.

On je kazao da je jedna od novina refome Poreske uprave formiranje odeljenja za analizu strateškog rizika da bi se utvrdilo zašto neki poreski obveznici izbegavaju plaćanje svojih obaveza.

"Plaćanje poreza bez primene represivnih mera u značajnom je porastu upravo zbog podizanja svesti poreskih obveznika o potrebi plaćanja tih državnih dažbina, na čemu se dosta radi", rekao je Đinović.

Dodao je da Poreska uprava već godinu dana obilazi osnovne škole u Srbiji i objašnjava deci koliko je za njihovu budućnost važno plaćanje poreza, odnosno da se svi uključe u borbu protiv sive ekonomije i nelegalnog rada.

U Poreskoj upravi Srbije, kako je istakao, u završnoj fazi je osnivanje foruma za velike poreske obveznike na kojim će službenici i oni koji treba da plate porez diskutovati o problemima koji iskrsnu kako bi se oni što pre rešili i bila bolja naplata poreza.

"Veliki poreski obveznici ne ispunjavaju svoju obavezu u potrebnoj meri ne zbog toga što to svesno izbegavaju i rizikuju ugled već zbog nejasnoća i različitog tumačenja propisa", rekao je Đinović.

Direkor Poreske uprave Kosova Sakip Imeri rekao je da je za tu službu najveći izazov siva ekonomija, koja je 31,7 odsto u ukupnim prvrednim tokovima, kao i velika količina gotovog novca u transakcijama.

On je dodao da su poseban izazov transakcije u kriptovalutama i da se radi na tome da se i one uključe u redovnu kontrolu i naplatu poreza.

"Poreska uprava Kosova odlično sarađuje sa svim zemljama o okruženju", kazao je Imeri, a na pitanje da li je dobra saradnja i sa Srbijom odgovorio je da ne postoji takva saradnja, iako je jako potrebna.

Na isto pitanje predstavnik Poreske uprava na Samitu u Bečićima Miroslav Đinović je rekao da o tome treba da govore predstavnici Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: