Istorijski sporazum, Kostić posle 60 god. došao na ideju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će Sporazum o regulisanju odnosa između medicinskih fakulteta i zdravstvenih ustanova ispraviti dosadašnju praksu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 15.06.2018.

13:00

Istorijski sporazum, Kostić posle 60 god. došao na ideju
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ministar je objasnio da će sporazum, koji je danas zaključen između RFZO i medicinskih fakulteta u Srbiji, ispraviti praksu koja je trajala proteklih 60 godina, da lekari koji rade i na fakultetu i na klinici primaju odvojeno plate, ali da se zvanično ne vode da rade na toj klinici.

"To nije u skladu sa ustavnim i pravnim normama. Nakon 60 godina, akademik i predsednik SANU Vladimir Kostić došao je na ideju da se to ispravi, i ja mu se na tome neizmerno zahvaljujem, jer da je to bilo lako, neko bi do sada uradio", rekao je Lončar novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Na snazi će, kako je rekao, biti trojni ugovor između zdravstvenih ustanova, fakulteta i RFZO, lekari će primati istu sumu novca, ali sa jednog računa.

"Niko neće biti oštećen, a imaćete ispravljenu pravnu grešku. To je važno jer bi moglo da dođe do situacije da je direktor zdravstvene ustanove odgovoran za nešto, a da se ispostavi da on tamo ni ne radi, već na fakultetu", ukazao je ministar zdravlja.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da je zadovoljstvo učestvovati u potpisivanju "istorijskog sporazuma".

Ona je objasnila da od stupanja sporazuma na snagu, prvog januara 2019. godine, neće biti nikakve razlike u finansijskim sredstvima koja će se izdvajati za plate lekara.

Predsednik SANU, doktor Vladimir Kostić, rekao je da su problemi koje je ministar naznačio bili hronični, a da su lekari bili suočavani sa napadima da primaju dve plate, te da je stoga važno zaštititi njihov položaj.

Kostić je rekao da je komisija, čiji rad je on inicirao, imala stručnu podršku Ministarstva zdravlja i RFZO i da smatra da je to bila usklađena razmena mišljenja, pa i neslaganja, a da je svakako napravljen adekvatan iskorak.

Dekan beogradskog Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić rekao je da je danas zaokružen proces dugogodišnjeg nastojanja da se otklone problemi u regulisanju odnosa između fakulteta, nastavnih baza i RFZO.

"Sporazum je početak serije dokumenata koji će na pravi način regulisati situaciju koja je bila i pravni i finansijski problem, ali otvoriće se i prostor za bolje objedinjavanje institucija zdravstva i viskokog obrazovanja", zaključio je Lalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: